3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 3:14
No menu items!

Celulă de criză la şefia DNA, condusă de Daniel Morar, pe legea amnistierii

spot_img

Daniel Morar_SZ

Foşti şi actuali şefi ai DNA s-au întâlnit azi la un seminar pe teme anticorupţie, organizat de unul din ONG-urile prietene.  Asta în timp ce, în Parlament, politicienii se băteau în voturi si in declaraţii despre articolele care prevăd sau nu să-i scoată din închisoare pe cei cărora DNA le-a făcut dosare.

Daniel Morar, în prezent judecător la Curtea Constituţională, dar şi Laura Codruţa Kovesi, precum şi alţi procurori au „deturnat” tema discuţiei stabilite pentru a vorbi despre prevederile noii legi și implicațiile acesteia. Seminarul a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti și a fost organizat de Freedom House, tema iniţială fiind legată de noile Coduri Penale. În pauzele dintre prelegeri, atât procurorii cât şi judecătorii prezenţi, în frunte cu Daniel Morar şi conducerea DNA, au dezbătut scandalul din Parlament. Surse din randul participantilor la seminar susțin că Daniel Morar atrăgea atenția vehement cu privire la pericolul pe care l-ar putea reprezenta adoptarea acestei legi, pentru toate cauzele de răsunet instrumentate sub bagheta lui Morar, timp de 6 ani.

Între timp, proiectul de lege privind amnistierea a fost retras, marți, de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.


Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a solicitat, marți, plenului Consiliului Superior al Magistraturii să aibă o reacţie publică privind proiectul de lege prin care se amnistiază pedepsele până la 6 ani şi se graţiază pedepsele până la 7 ani. Din punctul de vedere al judecătorului Dumbravă, „nu există avizul CSM care trebuie dat conform legii”, iar „CSM nu a fost consultat la acest proiect”. În același timp „nu există o evaluare a impactului şi efectelor cum ar fi cea legată de inserţia socială a condamnaţilor, dar și pregătirea sistemului judiciar pentru a judeca mii de cauze”.

În condiţiile în care România este monitorizată de Comisia Europeană într-un mecanism de cooperare şi verificare, în condiţiile în care  trendul pozitiv din ultimii ani a putut fi constatat cu uşurinţă din rapoartele Comisiei Europene. Un astfel de proiect de lege ar compromite grav eforturile făcute de sistemul judiciar şi celelalte autorităţi publice  în ultima perioadă legat de MCV şi de relaţiile cu Comisia Europeană

Horațius Dumbravă
membru CSM

Ioana Theodoru