-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:11
No menu items!

Celebra antropologă Jane Goodall, despre COVID-19: Ne-am făcut asta singuri

spot_img

În timp ce lumea continuă să lupte împotriva impactului asupra sănătății și economiei, antropologa Jane Goodall, acum în vârstă de 86 de ani, vorbește despre principala cauză a pandemiei globale și vina pe care oamenii o poartă. „Sper că această pandemie îi trezește pe oameni”, a afirmat luptătoarea pentru mediu.

Vorbind la Channel 4 News, Goodall a spus lumii săptămâna aceasta că „ne-am făcut asta singuri”.

„Această pandemie a fost prevăzută de ani de zile… distrugem habitatele animalelor, ceea ce înseamnă că animalele în sine sunt aglomerate. Unele dintre aceste animale sunt nevoite să se mute și să fie în contact mai mare cu oamenii. Așa încep aceste pandemii. ”

Vorbind despre piețele de animale sălbatice asociate în mod obișnuit cu izbucnirea bolilor, Goodall a spus că măsura de „punere a animalelor din locuri diferite, împreună cu virușii lor într-o zonă restrânsă, permite virușilor să sară fericiți de la animale la oameni. Fermele industriale, a spus ea, sunt „un alt loc minunat de reproducere pentru o nouă boală”.

Întrebată dacă crede că lumea ar trebui să interzică astfel de piețe și practicile de trafic de animale care au loc în ele, Goodall a declarat corespondentului șef al canalului 4, Alex Thomson, că „evident, ar trebui”. „Pentru că multe epidemii înainte de aceasta au început în același mod … trebuie să închidem permanent piețele cărnii.”

Înainte de pandemie, o campanie conștientizare a crizei climatice a căpătat sprijin în întreaga lume, vocile unor activiști precum Greta Thunberg, au devenit mai proeminente. Dar, cu coronavirusul care domină acum titlurile la nivel global, Goodall spune că „oamenii tind să uite de criza climatică din cauza panicii asupra COVID-19”. „Dar lipsa noastră de respect le-a provocat pe amândouă”.

„Cred că a sosit momentul în care am început să ne dăm seama, deoarece am ignorat animalele și nu am respectat mediul. Avem nevoie de lumea naturală pentru aer curat, pentru apă curată, avem nevoie de sol curat, necontaminat pentru a ne crește hrana.

Sper, de asemenea, că această pandemie îi trezește pe oameni

(…) Dacă pierdem speranța, acesta este sfârșitul. Trebuie să existe milioane de oameni care doresc să păstreze acest status quo care s-a întâmplat din cauza blocării: respirarea aerului curat în Mumbai și la Beijing, privind în sus și văzând stelele sclipind pe cerul nopții – pentru unii dintre ei, acesta este o experiență complet nouă. Nimeni nu va dori să se întoarcă la poluarea și urâțenia pe care o creăm.

„Sper, de asemenea, că acest lucru îi trezește pe oameni la o mai bună înțelegere despre cine sunt animalele și nu se mai gândesc la ele ca mărfuri. Nu suntem aici pentru a exploata și a abuza. Ele au făcut parte dintr-o lume minunată, vibrantă și venim noi și facem tot posibilul să o distrugem. Cea mai mare diferență dintre noi, cimpanzeii și celelalte animale este dezvoltarea acestui intelect extraordinar, deci nu este ciudat că această creatură cea mai intelectuală își distruge singura casă?”