6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:57
No menu items!

Cele șase minuni ale lumii de care nu ai auzit / GALERIE FOTO

spot_img

 

Sunt multe locuri de explorat în afară de minunile antice în rândul cărora se numără Petra, Coloseumul sau Angkor Wat

Există în lume multe locuri uluitor de interesante care nu se află pe trasee turistice consacrate. Între acestea se numără o reţea antică de insule plutitoare, un oraş subteran săpat, în întregime, în rocă vulcanică şi un complex fenician preistoric format din blocuri de piatră atât de mari, încât rămâne încă un mister felul în care au fost tăiate şi cărate, relatează BBC.

Derinkuyu, Turcia

oras_subteran_turcia

Sub orăşelul Derinkuyu, la 750 km distanţă de Istanbul, se află cel mai amplu sistem de caverne realizate de om. Oraşul subteran este suficient de mar, încât se presupune că adăpostea în jur de 20.000 de oameni. Această minune din regiunea turcă Anatolia a fost un veritabil oraş bine dezvoltat şi organizat, cu un centru municipal, şcoli, grajduri şi biserici.

Doar că în loc să fie ridicate deasupra solului, toate aceste construcţii au fost realizate prin modelarea rocii vulcanice la adâncimi de 60-85 de metri. Construit între secolele 8 şi 7 î.e.n., complexul subteran a fost realizat pentru a proteja locuitorii de invazii. Deşi iniţial ar fi trebuit să fie un adăpost temporar, a ajuns la dimensiuni impresionante, cuprinzând peste 15.000 de tuburi de ventilaţie pentru a asigura alimentarea cu aer, dar şi o reţea complexă de pasaje, tuneluri și boxe pentru depozitarea alimentelor.

Nan Mandol (Micronezia)

oras_micronezia

Construit în jurul anului 1200, oraşul misterios Nan Mandol este format dintr-o serie de insule plutitoare, realizate de om, separate de o reţea de canale. Aflat la o distanţă de peste 3.600 km de Filipine, în mijlocul Pacificului, nu este de mirare că nu ştie aproape nimeni de existenţa sa.

Baalbek, Liban

templu_bahus

Aflat în zona de est a Libanului, în Valea Beqaa, oraşul antic Baalbek est extrem de bine păstrat, deşi a fost ridicat în urmă cu peste 9.000 de ani, motiv pentru care a atras de-a lungul istoriei fenicieni, greci şi romani. Iniţial a fost o aşezare religioasă cu temple monumentale dedicate unor zei precum Bahus, Venus sau Jupiter. Doar templul dedicat lui Bahus este mai mare decât întregul Panteon, iar templul lui Jupiter mai are încă 54 de coloane (înălţime de 22 m şi lăţime de 2m) în picioare. La baza templului lui Jupiter se află blocuri de piatră atât de mari încât este un mister felul în care au fost tăiate şi transportate până acolo.

Newgrange, Irlanda

Domul masiv şi rotund se iţeşte din câmpiile verzi din ţinutul Meath, Irlanda, având aspectul unui OZN. A fost construit în urmă cu peste 5.000 de ani, în timpul Neoliticului, şi este considerat una dintre cele mai importante structuri megalitice din Europa.

Structura este aliniată cu răsăritul sparelui, iar camerele sunt inundate de lumină în timpul solstiţiului de iarnă.

Grotele Ajanta şi Ellora – India

grote_india

La o distanţă de circa 30 de km de oraşul indian Aurangadab se află grotele Ellora, care contrituie vârful de lance al arhitecturii indiene săpate în stâncă. Aşezarea este formată din 34 de grote săpate în stâncă între secolele 6 şi 9. Sunt cu atât mai interesante graţie picturilor şi sculpturilor considerate opere de artă ale culturii budiste. În cadrul acestui complex de mare interes este templul Kailasa, sculptat într-un singur bloc de piatră. La o distanţă de 100 de km de aceste construcţii se află cavernele Ajanta, săpate în stâncă în secolele 2-7 e.n, pentru a adăposti temple budiste, locuri de rugăciune, altare, spaţii de locuit.

grote_india1