4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:52
No menu items!

Cele mai vechi 10 lucruri din lume, încă în stare de funcționare

spot_img

Au în spate o istorie de zeci sau chiar sute de ani și sunt încă în stare perfectă de funcționare. Unele dintre ele au devenit puncte de atracție pentru mii de turiști din întreaga lume.

1. Cel mai vechi bec din lume funcționează de 114 ani

Cel mai vechi bec din lume arde de 114 ani. Această mică minune a tehnicii are acum propriul său site pe Internet și un fan club cu câteva mii de membri. Supranumit “Becul Centenar”, acesta a fost aprins aproape în permanență încă din 1901.

Becul deține un loc de cinste în Stația de pompieri nr.6, din Livermore (nordul Californiei). Înscris de multă vreme în “Cartea Recordurilor”, nu a fost oprit mai mult de o săptămână.

Oameni curioși călătoresc sute sau chiar mii de kilometri pentru a vedea micul simbol agățat pe tavanul garajului stației de pompieri. Becul a fost creat de Adolphe Chailet, care s-a aflat în competiție cu mult mai cunoscutul Thomas Edison pentru realizarea celui mai bun bec.

bec_vechi

2. Cel mai bătrân aspirator din lume “merge” din 1904

“Trage și acum, după 111 ani”, spune Harry Cox, proprietarul celui mai vechi aspirator din lume. El a salvat aspiratorul și accesoriile, într-o pauză de la serviciu, înainte de a fi aruncat într-un depozit de deșeuri. Harry – care are mai puțin de jumătate din vârsta aspiratorului American Sturtevant No.4 – a spus: “Făceam o plimbare, într-o pauză la fabrică și l-am salvat”.

În ciuda entuazismului bărbatului pentru vechea mașinărie, soția acestuia, Jacqueline, o ignoră și preferă să curețe cele trei camere în care locuiesc în Timperley (Marea Britanie) cu un model de aspirator mult mai modern.

aspirator_vechi

3. Cel mai vechi frigider, în funcțiune de 80 de ani

Era era Marii Crize, un deceniu în care finanțele personale au avut de suferit. Așa că, atunci când soții Kinghorn și-au cumpărat frigiderul, în 1936, au sperat că au făcut o investiție bună. Nu și-au imaginat însă că trei sferturi de secol mai târziu, când populația s-a confruntat cu o nouă criză, vechiul lor frigider va funcționa la fel de bine.

Frigiderul – un model fabricat în 1935 – concurează acum la titlul de cel mai vechi frigider care a funcționat continuu din Marea Britanie. Nu a avut niciodată nevoie de reparații, cu excepția înlocuirii câte unei piese din când în când. Este așezat în continuare la loc de cinste în bucătăria lui Rosemary Kinghorn, care l-a moștenit de la soacra sa, moartă în 1957. Femeia spune că aparatul nu a avut nevoie de întreținere sau reparații de acum 33 de ani, când soțul ei a înlocuit o piesă.

Doamna Kinghorn, din Marchmont, Edinburgh, mai spune că frigiderul a fost printre ultimele realizate fără lumină în interior, dar o ajută să-și aducă aminte de vremurile în care fiecare lucru era făcut să dureze.

frigider_vechi

4. Cel mai vechi computer de lucru din lume lucrează din 1958

În Ikeda Memorial Hall din Japonia se află FACOM 128B a fost realizat în 1958 și încă funcționează.

Computerului i-au fost făcute unele mici upgrade-uri de-a lungul anilor pentru a-l menține funcțional, însă folosește același sistem de bază. FACOM ocupă 213 metri și are putere mai mică decât un computer modern. Scopul companiei care-l deține este să-l mențină funcțional doar până anul viitor când bătrânul computer va împlini 60 de ani de operare.

computer_vechi

5. Cel mai “bătrân” robot umanoid, construit în 1950

Nu are nicio urmă de inteligență. Și se mișcă extrem de greoi cu picioarele sale metalice. Dar, unul dintre primii roboți umanoizi britanici, construit imediat după cel de-al doilea război mondial, tocmai ce a primit o nouă viață după ce a stat într-un garaj timp de 45 de ani.

Fostul ofițer de contraspionaj Tony Sale, în vârstă de 82 de ani, a construit acest incredibil robot, înalt de 1,82 m, pe care l-a botezat George, în 1950, cu doar 20 de dolari, folosind metalul recuperat de la un bombardier prăbușit în Wellington. La vremea aceea, Sale avea doar 19 ani, iar robotul său, care putea să meargă și să vorbească a uimit întreaga lume.

Din păcate, pe atunci, computerele nu erau suficient de performante și aveau dimensiuni mult prea mari pentru a-i oferi lui George inteligență. Așa că robotul a fost aruncat în garajul lui Tony Sale din Bedford și a fost lăsat pradă prafului.

După 50 de ani la “nașterea” lui George, Tony Sale a reușit să-l controleze cu ajutorul unei telecomenzi, după ce i-a adăugat două baterii noi și i-a uns șuruburile.

robot_vechi

6. Cel mai vechi televizor din Marea Britanie, funcțional de 78 de ani

Pentru 5.000 de lire pe lună, cât valorează acum, te-ai aștepta la un ecran mai mare și mult mai plat. Dar această adevărată “casă de producție tv” are în spate o istorie de rulare de imagini, neîntreruptă de 75 de ani – unde mai pui că permite și conectarea gratuită la programe tv.

Construit în 1936, televizorul model Marconi – 702 este cel mai vechi tv funcțional din Marea Britanie. A fost achiziționat pentru mai puțin de 100 de lire la trei săptămâni după ce prima televiziune a început să emită. Și, pentru un singur post, timp de două ore pe zi, nu a avut nevoie de o telecomandă.

Dar ceea ce face acest aparat imbatabil în lupta cu tehnologia modernă este fiabilitatea. Doar 30 la sută dintre piesele lui au fost înlocuite doar cu piese identice.

tv_vechi

7. Cel mai “bătrân” semafor din lume funcționează din 1932

În ciuda zvonurilor lansate de cârcotași, orașul Ashville, Ohio (SUA) se poate mândri că are cel mai vechi semafor din lume. Semaforul este găzduit acum de Muzeul Ohio’s Small Town, alături de alte minuni, precum cel mai mare album din lume sau un colac de salvare de pe cuirasatul Maine. Dar semaforul – realizat de Teddy Boor, un localnic din Ashville – este “piesa de rezistență” a muzeului.

Semaforul nu a încetat să funcționeze din 1932, când a fost instalat la intersecția Main cu Long Street. Arată ca o minge de fotbal american argintie și acționează ca un ecran radar, cu un cerc luminos care se aprinde în roșu și verde, alternativ. Potrivit reprezentanților muzeului, semaforul a fost înlocuit din acea intersecție în 1982, doar pentru că daltoniștii nu putea distinge când se aprinde culoarea roșie și când cea verde.

Patru decenii mai târziu, semaforul a fost reașezat pe stradă în timpul festivităților organizate în Ashville în cinstea zilei de 4 iulie (sărbătoarea națională a SUA). Autoritățile au revenit însă asupra acestei decizii în 2005, de teamă că neprețuitul artefact ar putea fi furat pe timpul nopții. Acum, semaforul dirijează continuu traficul în muzeul din oraș, protejat în permanență.

semafor_vechi

8. Cel mai vechi hotel din lume primește clienți de 1.310 ani

Proverbul “Lucrul vechi e mină de aur” este personificată de cel mai vechi hotel din lume – Nisiyama Onsen Keiunkan. Este deschis din anul 705.

hotel_vechi

9. Cea mai veche mașină de curse din lume, construită în 1884

O mașină, catalogată drept “cea mai veche mașină din lume încă funcțională” a fost vândută la licitație organizată în 2011 cu 4,6 milioane de dolari. Mașina a fost construită în Franța în 1884, cu aproximativ un an înainte ca germanii Gottlieb Daimler și Karl Benz – fondatorii primei companii producătoare de automobile, Daimler (DDAIF), care realiza mașinile de lux Mercedes-Benz – să construiască prima lor mașină experimentală pe benzină.

Automobilul, botezat „La Marquise”, a fost construit inițial pentru contele francez De Dion, unul dintre fondatorii companiei care l-a realizat. Alimentată cu cărbune, lemn și bucăți de hârtie, mașina are nevoie de aproximativ o jumătate de oră pentru a produce suficient abur ca să poată fi condusă.

masina_vechi

10. Primul cinema din lume funcționează din 1909

În 2009, cel mai vechi cinema din lume a împlinit 100 de ani.

Helios Welt-Kino-Theater – cum a fost numit cinematograful la momentul respectiv – se află în Polonia și și-a deschis porțile în 1909.

Cinematograful este deschis și acum, iar existența sa a fost confirmată, în ediția din 2005, a Cărții Recordurilor care a certificat că actualul Kino Pionier este cel mai vechi din lume.

cinema_vechiR.D.