Alimentele bogate nutriţional sunt indicate pentru echilibrarea dietei şi previn apariţia unor afecţiuni grave.
Germenii de grâu asigură, parţial, necesarul zilnic de magneziu, care previne apariţia crampelor musculare şi vitamina E. Grăunţele de quinoa conţin proteine, riboflavon şi magneziu. Lintea conţine izoflavone, ce contribuie la prevenirea cancerului mamar şi fibre alimentare, ce previn apariţia bolilor cardiovasculare. Fasolea Pinto conţine acid folic, ce previne apariţia bolilor de inimă şi a malformaţiilor congenitale. Arahidele conţin grăsimi nesaturate, ce reduc riscul apariţiei bolilor de inimă.
Ghimbirul conţine gingerol, ce ameliorează greaţa, migrena şi artrita. Aghinarea conţine silimarină, antioxidant puternic, ce previne cancerul de piele, iar fibrele reglează colesterolul. Ceapa conţine quercetină, antioxidant care protejează împotriva cancerului. Usturoiul conţine sulf, ce scade colesterolul, reduce riscul hipertensiunii arteriale şi al cancerelor de stomac şi colon. Roşiile conţin licopen cu efect antioxidant. Spanacul conţine luteină şi zeaxantină, carotenoizi care previn degenerescenţa maculară, cauză a orbirii. Broccoli conţine indol-3-carbinol şi sulforafan, care protejează împotriva cancerului mamar. Dovleacul conţine vitamina C şi beta-caroten, care protejează împotriva cancerului endometrial.
Prin conţinutul de vitamina C, lămâia fortifică sistemul imunitar şi previne apariţia cancerului. Fructul de avocado conţine acid oleic, care scade colesterolul şi asigură necesarul de fibre alimentare. Caisele conţin beta-caroten, ce previne acţiunea radicalilor liberi şi menţine sănătatea ochilor. Vitamina A previne cancerul de piele, iar fosforul previne problemele de memorie. Pepenele galben conţine vitamina C şi beta-caroten, antioxidanţi puternici, care protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi. Zmeura conţine acid elagic, ce previne distrugerea membranei celulare şi dezvoltarea celulelor cancerose. Vitamina C şi fibrele previn hipercolesterolemia şi bolile cardiovasculare. Afinele combat infecţiile vezicii urinare şi previn dezvoltarea bacteriilor dăunătoare, fiind antiseptic intestinal cu efect astringent şi antidiareic. Stafidele conţin fier, ce oxigenează sângele, iar complexul vitaminic B îmbunătăţeşte sănătatea mentală şi previne căderea părului. Smochinele conţin potasiu, fier şi vitamina B6, care favorizează producerea serotoninei, scad colesterolul şi previn retenţia apei în organism.
Laptele dulce conţine riboflavonă, ce îmbunătăţeşte acuitatea vizuală şi vitamina A, ce ameliorează eczemele şi alergiile. Iaurtul conţine calciu, ce întăreşte oasele, iar bacteriile active previn infecţiile fungice.
Somonul, macroul şi tonul conţin acizi graşi omega-3, care ajută la prevenirea bolilor de inimă. Scoicile şi midiile conţin vitamina B12, ce favorizează buna funcţionare a creierului. Crabul este sursă de vitamina B12 şi zinc.
C.N.