0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:39
No menu items!

Cele mai puternice țări din lume. Ce loc ocupă România în clasament

spot_img

Statele Unite și China continuă să domine clasamentul celor mai puternice țări din lume, conform celei mai recente ediții a Elcano Global Presence Index, publicată în 2024.

Acest raport, realizat de Elcano Royal Institute, măsoară puterea globală a națiunilor pe baza unor indicatori precum puterea economică, militară și prezența culturală, turistică sau sportivă, cunoscută sub numele de „soft presence”, arată Hotnews.ro.

Statele Unite ale Americii se află în fruntea listei cu o valoare a indicelui prezenței globale de 3.122 de puncte. China, aflată pe al doilea loc, e încă departe ca punctaj: 1.941 puncte. Apoi vin Germania (879 puncte), UK (834) Japonia (802) și Rusia (724 puncte).

Cea mai recentă ediție a Elcano Global Presence Index arată o accelerare a re-globalizării după un recul intervenit în timpul pandemiei de COVID-19, recul la care au contribuit tensiunile economice globale și războiul din Ucraina.

Spre deosebire de anii precedenți, globalizarea post-pandemică a căpătat un caracter mai dur, cu un accent mai mare pe dimensiunea militară, în timp ce dimensiunea soft power a scăzut. Comparativ cu anul precedent, prezența globală a Rusiei, Chinei și Indiei a crescut semnificativ, în timp ce cea a SUA și a marilor țări europene a scăzut.

În ultimii ani, valoarea adăugată de prezența globală a țărilor din așa-numitul Sud Global a crescut, în timp ce cea a țărilor din Nordul Global a stagnat sau chiar a scăzut. În ciuda acestei creșteri, decalajul dintre cele două grupări rămâne considerabil, comparabil cu cel de la mijlocul anilor 1990.

În primele 20 de poziții din clasamentul global al prezenței din 2023 există trei schimbări semnificative în comparație cu anul precedent.

În primul rând, Rusia urcă cu o poziție, ajungând pe locul al șaselea, depășind Franța. În al doilea rând, India câștigă două poziții, în timp ce Coreea de Sud și Italia scad o poziție. De asemenea, atât Arabia Saudită, cât și Emiratele Arabe Unite avansează cu două și, respectiv, o poziție, lăsând Singapore să scadă cu două poziții.

A doua cea mai mare creștere a prezenței în ultimul an este în China, deși amploarea este considerabil mai mică decât în ​​anii precedenți. Și țările exportatoare de energie își sporesc prezența semnificativ, dat fiind contextul inflaționist actual.

Dintre țările europene, lăsând deoparte Norvegia, Spania este țara europeană cu cea mai mare creștere a prezenței globale, urmată de Țările de Jos și Polonia. În schimb, SUA au înregistrat cea mai mare scădere a prezenței comparativ cu 2022, urmate, deși la o distanță mult mai mare, de Japonia, Germania, Marea Britanie și Franța.

România ocupă locul 50, în urcare cu o poziție față de ediția anterioară, arată datele Raportului.

                                                                                                        Adina Bucur