8.9 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 23:04
No menu items!

Cele mai multe locuri de muncă vacante: industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială

spot_img

Cele mai multe locuri de muncă vacante: industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială

Aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante, în 2012, s-au găsit în industria prelucrătoare (7.800 mii locuri vacante), în timp ce sectorul bugetar a însumat puțin peste 30%, arată datele publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai multe joburi libere din sectorul public au fost în sănătate și asistență socială (3.700 mii locuri vacante), urmate de administrația publică (2.900 mii locuri vacante) și învățământ (900 de locuri vacante).

În industria extractivă, angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forță de muncă salariată (40 de locuri vacante), potrivit INS.

În comparație cu 2011, anul trecut, în activitățile de distribuție a apei, salubritate, gestionarea deșeurilor și activități de decontaminare s-a înregistrat cea mai mare creștere a ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante, de 0,25%. Creșteri semnificative s-au înregistrat și în sănătate și asistență socială (+0,22%).

La polul opus s-au situat activitățile din agricultură, silvicultură și pescuit (-0,5%), respectiv cele de informații și comunicații (-0,28%).

Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai semnificative  creşteri în sănătate şi asistenţă socială (+0,6 mii locuri vacante), urmate de activităţile din învăţământ şi cele de distribuţia apei: salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,3 mii locuri vacante pentru fiecare în parte). La polul opus, cele mai accentuate diminuări ale indicatorului s-au constatat în industria prelucrătoare (-1,0 mii locuri vacante), urmate de activităţile de transport şi depozitare, respectiv construcţii (-0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

 

Cosmina Croitoru