4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:10
No menu items!

Cele mai mari bănci din România își fac patronat! Unul dintre motive: negocierea de contracte colective

spot_img

van groningen

Conducerile BCR, BRD, Raiffeisen Bank și UniCredit Țiriac Bank au depus actele constitutive pentru înființarea primei organizații patronale din sectorul bancar românesc, în paralel cu Asociația Română a Băncilor (ARB), instituție care deține doar un rol consultativ. Inițiatorii vor să capete, astfel, dreptul de a negocia oficial cu autoritățile și de a încheia contracte colective. Decizia bancherilor vine în contextul eșecului înregistrat de lobby-ul ARB pe tema plafonării comisioanelor bancare.

”Demersul nostru are în vedere întrunirea atributelor formale ale unei orgnizații profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume social, instituțional și ca angajatori. Invităm toate băncile care au operațiuni în România să se alăture inițiativei noastre”, a declarat Steven van Groningen (foto), CEO Raiffeisen Bank.

Consiliului Director al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) este format din van Groningen (președinte), Răsvan Radu, CEO al UniCredit Țiriac Bank (vicepreședinte), Philippe Lhotte, CEO BRD (director) și Tomas Spurny, CEO BCR (trezorier).

”România este una dintre puținele țări din UE ce nu au o instituție care să întrunească toate atributele specific unei organizații patronale a sectorului bancar, printre altele de exemplu dreptul de a negocia și încheia contracte collective, dincolo de rolul de reprezentare al ARB, care există doar la nivel consultativ”, se arată într-un comunicat de presă al CPBR.

Potrivit documentului, dacă membrii ARB vor decide să se alăture noii oprganizații patronale, este posibil ca cele două organisme să fuzioneze. Din comunicat reiese faptul că CPBR se va implica în toate problemele pe care le are sectorul bancar, în încercarea de a le rezolva, inclusiv în situația ”clauzelor abuzive” sau a recentei ”electorate”.

”Noi, membrii fondatori ai CPBR, suntem în România pentru a rămâne pe termen lung, pentru a contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri și a creșterii economice și de aceea dorim să ne consolidăm poziția pe această piață șio ca organizație patronală”, se mai arată în comunicatul de presă al CPBR.

Cele patru bănci, ale căror active însumează peste 45% din totalul activelor din sectorul bancar și peste o treime din totalul salariaților, speră ca procesul de înregistrare al organizației patronale să se încheie până în luna iunie a acestui an.

În ultimul an, au intrat în vigoare mai multe modificări legislative care vizează sectorul bancar, unele dintre ele făcând subiectul unor discuții intense cu autoritățile. Cel mai elocvent exemplu este legea care dă posibilitatea denunțării unilaterale a clauzelor abuzive din contractele de credit, act normativ care a fost amânat de mai multe ori la lobby-ul ARB pe lângă Guvern, BNR și FMI.

Cel mai recent act normativ care i-a nemulțumit pe bancherii români este plafonarea comisioanelor din sectorul bancar, lege pe care România a pregătit-o într-un context european mai larg și respectând principiile stabilite prin directivele UE.

Cosmina Croitoru