150.000 de persoane – cadre medicale – s-au înscris, până marți, pentru a fi vaccinate în prima etapă a campaniei, iar autoritățile se așteaptă ca jumătate dintre profesori să fie de acord cu imunizarea și să intre în proces până la sfârșitul acestei luni, afirmă coordonatorul național al campaniei de vaccinare.
În România, ținta campaniei de vaccinare s-a înjumătățit și ea, eșantionul de persoane care au acces la vaccin în prima etapă fiind redus la 250.000, deși, inițial, se vorbise despre 500.000 de persoane, explicat medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Cele mai importante declarații ale medicului Valeriu Gheorghiță:
- Etapa a II-a a campaniei estimăm că poate începe după 15 ianuarie. Vom începe cu cei internați în centrele medico-sociale. Sunt aproape 40.000 de persoane. Se va face prin echipe mobile de vaccinare și s-a început deja la nivelul fiecărui județ constituirea acestor echipe.
- Estimăm că aproximativ 4 milioane de persoane vor fi în etapa a II-a de vaccinare, este vorba de persoane peste 65 de ani și persoane cu boli cronice.
- La acestea, se mai adaugă 1 – 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale (categorie în care sunt incluse și cadrele didactice).
- Este prevăzut personalul de învățământ în strategia de vaccinare, în etapa a II-a.
- Vorbim de un procent de intenție de vaccinare de 50% în rândul profesorilor. Ceea ce ține de noi și de organizarea campaniei de vaccinare e să creăm mediul în care aceste persoane care vor să se vaccineze să se poata vaccina.
- Cel mai probabil, la început de februarie- sfârșit de ianuarie putem începe vaccinarea cadrelor didactice.
- Orizontul de timp pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a unei persoane tinere, fără boli cronice, este începutul lunii aprilie.
Sursa foto: Edupedu