1.8 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 20:14
No menu items!

Cele mai corupte țări din lume în 2014. Ce loc ocupă România

spot_img

Italia, Grecia și România înregistrează cel mai slab scor dintre statele membre ale Uniunii Europene

 coruptie

Raportul anual al organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Transparency International stabileşte un clasament vizând 178 de ţări, de la cele mai corupte la cele mai puţin afectate de corupţie, pe o scară de la 0 la 100, relatează AFP.

Corupția se agravează în China, Turcia și alte țări cu creștere economică puternică, în timp ce România se numără printre cele mai corupte din UE, a avertizat ONG-ul Transparency International, în raportul său anual publicat miercuri și citat de Reuters și AFP.

Într-un clasament publicat la sediul său din Berlin, organizația afirmă că Sudanul, Coreea de Nord și Somalia sunt țările percepute ca cele mai corupte din lume, în timp ce Danemarca, Noua Zeelandă și Finlanda sunt considerate cele mai virtuoase.

Raportul Transparency International (TI) clasează 178 de țări pe o scară de la 0 la 100, de la cele mai corupte la cele înzestrate cu multe virtuți, iar anul acesta pune accentul pe dificultățile din unele țări emergente de a lupta împotriva corupției.

China, de exemplu, pe locul 100 din cele 178 de țări, pierde 4 puncte (ajungând la 36 de puncte) și 20 de locuri în raport cu 2013, în timp ce Turcia, clasată pe locul 64, pierde 5 puncte (45 puncte) și unsprezece locuri.

Pentru Turcia, Transparency subliniază în raport că „percepția generală a corupției” în țară „a crescut considerabil”, mai ales cu „o serie de investigații și condamnări pentru corupție vizând persoane apropiate guvernului”.

Corupția este de asemenea o problemă majoră în alte economii emergente, adaugă raportul TI, citând Brazilia (locul 69, 43 de puncte) și suspiciunea de corupere a personalului ei politic de către companiile petroliere.

În India (a 85-a, 38 de puncte) Transparency denunță utilizarea de conturi bancare instalate în paradisuri fiscale ca insula Mauritius.

Investițiile bogaților cetățeni ruși în Cipru atrag de asemenea atenția organizației, care le plasează țara pe un loc modest, 136 (27 de puncte).

Performerul de top a fost din nou Danemarca cu 92 de puncte, o creștere cu un punct față de anul trecut, și Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia și Norvegia care se află din nou pe primele cinci locuri.

Ucraina (26 de puncte) a rămas țara europeană cu cel mai ridicat nivel de corupție percepută. Italia, Grecia și România (43) înregistrează cel mai slab scor dintre statele membre ale Uniunii Europene, notează Reuters.