România continuă să înregistreze creșteri salariale semnificative în anumite sectoare, cu salarii care au depăşit, în medie, 10.000 de lei net lunar. Da, există meserii bine-plătite, sau mai bine plătite decât media.
Sectorul IT rămâne liderul incontestabil în privința veniturilor. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), cel mai mare salariu mediu net a fost înregistrat în IT, ajungând la 11.541 de lei pe lună, fără a include primele de sărbători, potrivit economica.net.
Surpriza anului vine din sectorul asigurărilor, care a ocupat locul al doilea, cu un salariu mediu net de 8.480 de lei. Tradițional, această poziție era dominată de bancheri, care în 2024 au coborât pe locul trei, cu un venit mediu net de 8.124 de lei.
Locul al patrulea este ocupat de angajații din sectorul energetic, care au încasat, în medie, 7.700 de lei pe lună.
Pe locul cinci s-au situat angajații din administrația publică locală, cu un salariu mediu net de 7.141 de lei. Salariul mediu net la nivel național în luna octombrie 2024 a fost de 5.268 de lei, cu 40 de lei mai mult decât în septembrie 2024. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, creșterea a fost de 12,3%.
Cele mai mici salarii medii au fost înregistrate în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, unde valoarea medie netă a fost de doar 3.078 de lei.
Potrivit INS, indicele câștigului salarial real a fost de 107,3% în octombrie 2024 față de aceeași lună a anului precedent, ceea ce reflectă o putere de cumpărare în creștere pentru angajați.
Creșterea salariilor a contribuit semnificativ la stimularea economiei, însă a generat și presiuni asupra deficitului bugetar. În acest context, specialiștii avertizează că România trebuie să echilibreze nevoile economice și fiscale pentru a susține un model de creștere sustenabil.
D.Constantin