Republica Moldova este ținta unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, în contextul alegerilor locale care vor avea loc duminică, a declarat vineri, Alexandru Musteaţă, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova.
Într-o conferinţă de presă la Chișinău, Musteață a spus că această campanie s-a intensificat în 2022, în contextul ofensivei militare din Ucraina, și a cuprins trei etape: acțiuni subversive (atacuri cibernetice, alerte teroriste false etc), încercarea de a răsturna guvernul prin violență și implicarea în alegeri, prin grupurile coordonate de Ilan Șor și controlate de Moscova.
Potrivit acestuia, grupuri criminale, finanţate din exterior, încearcă „să compromită întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influenţă a Federaţiei Ruse”.
”Organizatorii scenariului sunt afiliați Rusiei, autorii au fost stabiliți a fi persoane legate de Ilan Șor. Scopul scenariului pus la cale de Rusia este subminarea instituțiilor statului. În prima etapă am avut atacuri constante asupra instituțiilor statului, atacuri cibernetice, alerte false cu bombă, etc. La a doua etapă s-au încercat dezordini în masă prin intermediul grupării criminale a lui Ilan Șor. Au fost organizate proteste cu plata participanților. SIS a fost informat despre planurile de preluare a puterii cu ajutorul a 500 de oameni cu pregătire militară în perioada februarie-martie curent. Acțiunile erau coordonate local de exponenții Partidului ”ȘOR”. Și iată a treia etapă a operațiunii Rusiei este cea privind compromiterea alegerilor locale”, a declarat Musteață, citat de Deschide.md.
Un document publicat de SIS arată că acțiunile Federaţiei Ruse au atins un nivel de intensitate ”fără precedent”, cu scopul de a aduce Republica Moldova în spațiul său de influență.
Elemente din raportul SIS:
- Mecanismul aplicat pentru materializarea acestei ameninţări este de natură hibridă, urmărind în fapt, la nivel operaţional, atacuri la adresa proceselor democratice şi compromiterea vectorului de integrare europeană, prin:
– amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de Sud a RM, înspecial UTAG (Găgăuzia);
– propagandă şi alterarea spaţiului informațional;
– ingerința Rusiei în procesul electoral din RM;
– operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse;
– exploatarea elementelor de crimă organizată etc.
- SIS a intrat în posesia informațiilor care atestă pregătirea și realizarea, începând cu a doua jumătate a anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova, a unui scenariu subversiv de imixtiune externă în afacerile interne ale țării, cu scopul de preluare a controlului politic/ decizional.
- Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă, conectați la Administrația Președintelui Federației Ruse și serviciile ruse de securitate.
- Ilan Șor, persoană inclusă în lista de sancţiuni naţionale şi internaţionale şi condamnat la 15 ani privaţiune de libertate, controlează mai multe proiecte politice, în special Partidul „ȘANSĂ”.
- Prin Ilan Șor s-au organizat activități de subminare a proceselor democratice, instituțiilor statului, diversiuni și dezordini în masă, inclusiv prin agresiuni fizice şi la adresa reprezentanţilor organelor de poliţie în scop de provocare a violenţelor în masă, pentru a crea premise de răsturnare sau schimbare prin violență a orânduirii constituționale.
- Partidul ”ȘANSĂ”, care participă la alegerile locale generale din 05 noiembrie 2023, a utilizat bani de provenienţă externă, pentru subminarea proceselor democratice, implicit cele electorale. Aceste fonduri sunt utilizate de către concurentul electoral pentru finanțarea ilegală acampaniei electorale pe coordonatele:
– coruperea politică a candidaților;
– coruperea alegătorilor;
– manipularea opiniei publice.
V. B.