Institutul Jenner de la Universitatea Oxford are un vaccin care a funcționat pe animalele de laborator și este gata să își testeze eficacitatea la om, dacă autoritățile de reglementare aprobă, scrie New York Times. Acesta este unul dintre proiectele finanțate de Fundația Bill si Mellinda Gates, iar ținta pe termen lung a institutului este găsirea unui vaccin pentru malarie.
Cum se explică sprintul echipei conduse de profesorul Adrian Hill? Institutul Jenner al Universității Oxford avea un avans dovedit prin studii anterioare că inoculările similare – inclusiv anul trecut împotriva unui alt coronavirus – nu provoacă daune subiecților.
Acest lucru i-a permis să programeze deja testele noului vaccin contra COVID-19, pe 6.000 de persoane, până la sfârșitul lunii mai, sperând să arate astfel nu numai că are un ser sigur, ci și că funcționează împotriva COVID-19.
Cu o aprobare de urgență din partea autorităților, cercetătorii de la Oxford susțin că primele câteva milioane de doze din vaccinul lor ar putea fi disponibile până în septembrie – cu cel puțin câteva luni înaintea oricărui alt proiect anunțat.
Institutul a avut un început important, relatează New York Times, și a mers pe o variantă despre care știa deja că este sigură: a demonstrat-o în studiile de anul trecut pentru un vaccin pentru combaterea MERS, o boală respiratorie cauzată de un virus asemănător.
În plus, vaccinul a fost testat cu rezultate foarte bune pe șase maimuțe rhesus, care au fost expuse apoi la cantități mari de coronavirus. După mai bine de patru săptămâni, toate cele șase erau încă sănătoase. Imunitatea la maimuțe nu garantează că un vaccin va proteja oamenii, dar este un semn încurajator.
O companie chineză care a început recent un studiu clinic cu 144 de participanți, SinoVac, a spus și ea că vaccinul a fost eficient la macacii rhesus.
Însă, cu zeci de proiecte în curs pentru găsirea unui vaccin, rezultatele pe maimuțe sunt cel mai recent indiciu că aventura accelerată a cercetătorilor de la Oxford este o sursă de speranță, scriu jurnaliștii NYT.
Sursa foto: NYT
CITIȚI ARTICOLUL INTEGRAL AICI.