-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:07
No menu items!

Cei mai deştepţi „băieţi deştepţi” din sistemul bugetar: directorii Smart SA, cu salariile „la secret”

spot_img
Directorul SMART SA, Ionel Malenda, un bugetar norocos
Directorul SMART SA, Ionel Malenda, un bugetar norocos

Înființată ca o societate de stat care, teoretic, ar trebui să asigure mentenanța instalațiilor singurei companii publice care asigură transportul energiei electrice, Smart SA pare să se fi transformat într-o supapă prin care zeci de milioane de euro se scurg din bugetul colosului Transelectrica în buzunarele unor „băieți deștepți”.  O arată, indirect, chiar ultimul raport financiar al Transelectrica, lipsa completă de transparență a Smart SA în privinţa contractelor încheiate și a licitațiilor câștigate, dar și gravele probleme din declarațiile de avere ale angajaților societăţii, în frunte cu directorul general Ionel Malenda, preşedinte al PNL Organizaţia Măcin, filiala Tulcea.

Smart SA este o societate comercială pentru servicii de mentenanță a rețelei electrice de transport, filială a Transelectrica. Societatea a fost înființată în 2001, printr-o hotărâre de guvern, având capital integral de stat. Obiectul principal de activitate al SC Smart SA, conform statutului societății, este efectuarea de revizii, de reparații și remedierea incidentelor la echipamente primare și secundare din rețele electrice, prestări de servicii în domeniul energetic și microproducție de echipamente energetice.

Smart SA are în componență sedii secundare cu statut de sucursală, fără personalitate juridică, în Bacău, București, Cluj, Constanța, Craiova, Pitești, Sibiu, Timișoara. Potrivit raportului administratorilor Smart SA privind exercițiul financiar al anului 2011, în perioada 2008 – 2011, firma a primit de la Transelectrica, în baza unor contracte comerciale, 42,75 milioane de euro.

În 2012, această sumă aproape că s-a dublat: Smart SA a încasat de la compania națională de transport al energiei electrice 82,5 milioane de euro fără TVA doar pentru lucrări de mentenanță minoră.  Pentru că, așa cum se subliniază în raportul financiar, lucrările majore de mentenanță nu sunt asigurate de societatea de stat Smart SA, ci de alte „societăți specializate și atestate conform legislației în vigoare”. 

O pondere importantă din serviciile/lucrările de mentenanță o are mentenanța minoră, adică cea de rutină și anume inspecțiile tehnice, reviziile tehnice și reparațiile de mică amploare rezultate în urma acestora, precum și cele după evenimente accidentale – incidente sau cele de prevenire a acestora, care presupun abilități tehnice deosebit de ridicate, dotare și organizare corespunzătoare în teritoriu, se derulează prin intermediul SMART, filială deținută integral de companie și creată special pentru acest gen de servicii/lucrări.

La începutul anului 2012, s-a încheiat contractul sectorial Servicii/lucrări strategice în instalațiile din gestiunea Transelectrica cu filiala SC Smart SA. Valoarea totală a contractului este de 361.341.461 lei (82,5 milioane euro) fără TVA, pentru o perioadă de trei ani.

Lucrările de mentenanță majoră (lucrări de reparații curente și capitale) sunt efectuate pe baze contractuale, prin proceduri concurențiale, conform legii, de către societăți specializate și atestate conform legislației în vigoare”, se arată în Raportul Transelectrica pe 2012.

Smart SA, companie publică „fantomă

Deși este o companie publică ce derulează lucrări și încheie contracte atât cu firma-mamă Transelectrica, cât și cu alte societăți, site-ul Smart SA nu oferă niciun fel de informații, obligatorii de altfel, legate de contractele încheiate sau de licitațiile câștigate.

Consiliul de Administrație al Smart SA este compus din Ionel Malenda, director general al societății, Andrei Benghea Mălăieș, Gabriel Pițu, Liviu Radu și Mara Rîmniceanu. Declarațiile de avere ale șefilor Smart SA ar putea lăsa impresia că au fost completate fie pe fugă, fie în condiții de amnezie temporară.

Deși neregulile din aceste declaraţii le-ar putea aduce cel puțin amenzi substanțiale, directorii și administratorii Smart SA nu au fost deranjați până acum de Agenția Națională de Integritate.

Iar componența Consiliului este una cel puțin dubioasă, având în vedere profilul societății. Să-i luăm pe rând….

Angajați la Smart, fără venituri de la Smart

În declarația de avere a preotului Gabriel Pițu, administrator la Smart SA, și director la (atenție!) Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Tălmaciu, județul Sibiu, se arată că acesta a încasat, în 2012, un venit total de 24.355 de lei, respectiv 2.029 de lei pe lună. Având în vedere că soția este casnică, sperăm că părintele își exercită și profesia de bază pentru a crește bugetul familiei. Ce-i drept, ca administrator la Smart SA, Pițu încasează beneficii în procent de 20% din veniturile directorului general, respectiv ale lui Ionel Malenda. Suma exactă nu este cunoscută, în condițiile în care Malenda a depus ultima declarație de avere la instalarea în funcția de director general al Smart SA și la obținerea calității de membru în Consiliul de Administrație al aceleiași companii, respectiv în decembrie 2012.

În 2012, Malenda a încasat salarii din funcțiile de: consilier local la Primăria Măcin  – județul Tulcea (3.647 de lei pe an), „manager Relații la BCR VIG (34.977 de lei pe an) și consilier la Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (38.710 lei). În total, 77.374 de lei (peste 17.500 de euro pe an). Şi dacă soţul e consilier local şi preşedinte al organizaţiei locale a PNL, soția lui Malenda este șefă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Măcin.

Astfel stând lucrurile, în cazul în care nu manageriază gratuit Smart SA, Ionel Malenda ar trebui să răspundă întrebărilor inspectorilor de integritate pe tema veniturilor nedeclarate.

Şeful, model pentru subalterni

Andrei Benghea Mălăieș, fost președinte al Consiliului de Administrație al Smart SA și membru în CA al Transelectrica a lucrat simultan cu deținerea celor două funcții și la Renaissance Advisors, unde este angajat și partener fondator. De aici a încasat un venit anual – mai mult decât simbolic pentru statutul său – de 2.782 de lei. Societatea este una de consultanță managerială, specializată în Restructurare. Benghea a lucrat în sectorul public în calitate de șef de cabinet și consilier la doi dintre miniștrii de finanțe liberali, respectiv Sebastian Vlădescu și Ionuț Popescu. Veniturile sale de la Smart și Transelectrica sunt pur simbolice, însă calitatea lui de acționar la SSIF Broker, Fondul Proprietatea, NEPT și SIF 3 îi completează substanțial veniturile. De precizat însă că Benghea nu a încasat niciun fel de venit sau indemnizație din funcția de președinte al CA al Smart SA. Cel puțin acesta nu apare în declarația de avere reactualizată în martie 2013.

Liviu Radu nu a depus niciodată o declarație de avere. De profesie inginer, el este din 1993 director general la SC Cristiana SRL și, desigur, administrator la Smart SA.

Nici Mara Râmniceanu nu și-a revizuit declarația de avere, dar în cea completată anul trecut apare ca asociat la Financial Management SRL, Financial Management Societate Audit și Salina 2000 SPRL Galați, dar și acționar la Hidrotehnica SA Brăila.

Ciprian Gheorghe Diaconu este membru în AGA Smart SA, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica și, așa cum îi stă bine unui șef într-o companie publică românească, și membru de sindicat. Mai mult, Diaconu are acțiuni pe Bursa de Valori București (BVB), de unde a încasat 290.000 de lei în ultimul an fiscal. În perioada 2011-2013 a fost director general adjunct în Transelectrica, unde lucrează încă din 1998.

Paul Constantin Stroica, director la Smart SA, sucursala Craiova, dar și membru al CA, a obținut în ultimul an un venit de aproape 90.000 de lei, adică un salariu lunar de peste 7.400 de lei. Soția lui Stroica lucrează la Energotech SA București, companie privată înființată în 2002. Întâmplător sau nu, clienții de top ai Energotech sunt Smart SA și Transelectrica.

Salarii ascunse şi pentru eşalonul doi

Un alt angajat al Smart SA care, conform declarației de avere, nu obține niciun fel de venituri de la companie este Codrin Lungu, ”director DGSS Smart SA”. Acesta a obținut, în ultimul an, un venit de 27.000 de lei, banii fiind de fapt o bursă doctorală la Universitatea Politehnică București. Lungu precizează în declarația de interese că este și acționar la SC Bere Lichior Mărgineni SA.

Nici Dan Manolache, șef serviciu achiziții, nu primeşte salariu dacă ar fi să ţinem cont de declaraţia sa de avere. Potrivit documentului, acesta a obținut venituri de aproape 69.000 de lei ca expert jurist la Conpet SA Ploiești.

La fel ca și în cazul celorlalți, Adrian Șofronie, director comercial la Smart SA, nu câștigă venituri de la Smart SA. La venit anual încasat, acesta a trecut în declaraţia de avere suma de 1,6 milioane de lei, ca restituire a unei proprietăți prin procedura executării silite. Mai este acționar la trei companii.

Declarația de avere a lui Gheorghe Păun este una mai „specială”. Deși acesta deține funcția de director general adjunct la Smart SA, în declarația sa de avere figurează – în ultimul an fiscal – venituri de 57.149 de lei, dintr-un contract de muncă la BCR Asigurări de Viață. Și soția lucrează tot în domeniu, respectiv la Uniqua Asigurări SA.

Venituri de la Smart SA nu a obținut în ultimul an fiscal nici Liviu Petrache, șef serviciu SPUL.

Contracte ascunse

Transelectrica a încheiat cu Energotech SA (companie la care este angajată soția administratorului Smart SA, Paul Stroica),  în perioada 2007 – 2011, contracte în valoare de peste 212.000 de lei, de la electrocasnice și birotică până la invertoare și becuri. După cum arată site-ul Energotech SA, societatea Smart SA este în continuare client de top al firmei. Cu toate acestea, între Smart SA, companie publică, și Energotech pare să nu existe  – cel puţin de la începutul anului şi până acum – niciun contract câștigat prin licitație, sau prin orice altă metodă. Cu alte cuvinte, platforma e-achiziții arată că între cele două nu ar exista niciun fel de relație comercială directă.

Schematic, lipsa de transparență a celor care administrează Smart SA, modul în care angajații își completează declarațiile de avere, plasarea unor personaje care nu au legătură cu obiectul de activitate al firmei în funcții-cheie, toate acestea și altele poate ar trebui explicate de noua conducere.

Andrei Tudor