6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:46
No menu items!

Cei doi foști manageri ai UCM Reșița, reținuți de DNA UPDATE

spot_img

chebutiu

  • UPDATE

Procurorii DNA arată că prejudiciul total cauzat de foştii manageri ai UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, reţinuţi pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri și spălare de bani, se ridică la aproape 50 de milioane de lei, la care se adaugă foloase nelegitime de peste 16 milioane de lei.

Concret, DNA a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă că procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timişoara îi cercetează pe Adrian Chebuţiu şi Adrian Coriolan Preda, care la data comiterii faptelor erau preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al UCM Reşiţa S.A, respectiv director executiv la aceeaşi societate.

Cei doi sunt acuzați de evaziune fiscală în forma reţinerii şi nevărsării, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, în formă continuată (16 acte materiale); deturnare de fonduri; abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată; spălare de bani, atunci când banii, bunurile sau alte valori provin din săvârşirea unei infracţiuni de corupţie și asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni.

Alături de cei doi, în aceeași cauză este cercetată şi Laura Simona Truţi (fostă Sînea), pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (opt acte materiale), în formă continuată şi asocierea în vederea săvârşirii unei infracţiuni. Aceasta a primit interdicția de a părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit procurorilor, în perioada 2005-2010, Chebuţiu şi Preda au constituit o asociere infracţională în vederea săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, urmărind obţinerea pentru sine sau pentru alţii de foloase patrimoniale. La această asociere, cei doi au fost sprijiniţi de Truţi.

În perioada august 2009-noiembrie 2010, Chebuţiu şi Preda, care se aflau la conducerea UCM Reşiţa, au dispus cu intenţie reţinerea şi nevirarea la termen a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, impozit pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, în cuantum total de 13.118.648 de lei.

Din suma menţionată, Chebuţiu şi Preda au dispus ca 2.297.910 de lei, reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate aferentă perioadei august 2009-septembrie 2010, să fie utilizată în alte scopuri, fiindu-i schimbată destinaţia contrar prevederilor legale. În acest mod, ar fi fost cauzată o pagubă în dauna bugetului Ministerului Sănătăţii, arată DNA.

Potrivit anchetatorilor, Adrian Chebuţiu, abuzând de prerogativele funcţiei sale, a încheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Reşiţa (în calitate de beneficiar) cu SC AC Management SA (în calitate de prestator), societate la care tot Chebuţiu era, iniţial, asociat unic, iar ulterior persoană direct interesată.

Pentru a ascunde interesul personal al SC AC Management SA, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atât de Laura Truţi, cât şi de alte persoane. În acest mod, a fost creat un prejudiciu UCM Reşiţa SA de 27.363.303 de lei.

Din acest total încasat de AC Management de la UCM Reşiţa SA, suma de 16.125.229 de lei a fost direcţionată ca folos, la firmele deţinute şi controlate de inculpaţii Chebuţiu şi Preda, printre care şi Kmobil SRL Timişoara, administrată de Adrian Chebuţiu, şi A&D Management SRL Timişoara, administrată de Adrian Preda.

Procurorii DNA mai arată că, în 23 decembrie 2008, a fost încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare active între UCM Reşiţa SA – reprezentată de Chebuţiu şi AC Management SRL – reprezentată de Truţi, având ca obiect teren şi construcţii „Debarcader Văliug”, pentru suma de 2.358.300 de lei, fiind utilizate ca modalităţi de plată diferite compensări. Prin această modalitate, UCM Reşiţa SA a fost deposedată de Casa de odihnă Văliug.

După această deposedare, pentru a disimula originea ilicită a achiziţiei, Chebuţiu a înfiinţat o nouă societate, al cărei administrator era soţia sa, iar prin intermediul societăţii nou create, SC AC Management SRL Timişoara şi-a introdus Casa de odihnă Văliug ca aport la capitalul social. Pentru a ascunde originea ilicită a activului, Chebuţiu a cesionat părţile sociale ale SC AC Management SRL Timişoara în favoarea unor societăţi reprezentate tot de el şi soţia sa. Prin această operaţiune, Chebuţiu şi SC AC Management SRL Timişoara au supus procesului de spălare a banilor suma de 2.358.300 de lei.

DNA mai precizează că, în 4 mai 2006, UCM Reşiţa SA, deţinând în proprietate reţeaua de distribuţie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Câlnicel şi Mociur), a cedat, sub formă de împrumut de folosinţă gratuită, pe o perioadă de cinci ani, printr-un contract de comodat, această reţea către UCM Energy SRL. După preluarea reţelei, în baza unor contracte pentru servicii de distribuţie a energiei electrice, UCM Energy SRL a facturat către UCM Reşiţa SA distribuţia/transportul de energie electrică în cuantum de 6.513.116,90 de lei, cu toate că această reţea se afla în proprietatea UCM Reşiţa SA.

Totodată, Chebuţiu, ca reprezentant al UCM Reşiţa, a încheiat contracte cu diferite societăţi comerciale pentru care au fost făcute plăţile serviciilor. Aceste contracte au fost executate parţial, nereprezentând utilitate şi interes pentru UCM Reşiţa SA, care a fost astfel prejudiciată. Conform procurorilor, prin activitatea infracţională desfăşurată s-a înregistrat un prejudiciu total de 49.256.066 de lei şi foloase nelegitime infracţionale către sine sau către societăţile controlate în valoare de 16.487.776 de lei.

Cei doi foşti manageri ai UCM Reşiţa, Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, cercetaţi pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi spălare de bani, într-un dosar cu un prejudiciu de peste zece milioane euro, au fost reţinuţi, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii DNA Timişoara. Cei doi vor fi prezentați miercuri magistraților Tribunalului Timiș cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, Adrian Chebuţiu şi-a susţinut nevinovăţia în faţa procurorilor DNA, în timpul audierilor, afirmând că toate operaţiunile financiare din cadrul UCM Reşiţa au fost făcute cu acordul Adunării Generale a Acţionarilor. Miercuri, cei doi au fost duşi la Tribunalul Timiş cu propunerea de arestare preventivă. Contabila Laura Truţi, audiată şi ea alături de cei doi foşti manageri, a primit interdicţia de a părăsi ţara.

Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda au fost condamnaţi la închisoare cu executare într-un alt dosar, de returnare de TVA.

Andrei Tudor