8.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 18:45
No menu items!

Cei 26 de consilieri care conduc Guvernul. Ciolacu ia în continuare meditații

spot_img

În timp ce premierul Marcel Ciolacu bifează reușite în lanț pe TikTok, acolo unde partidele tradiționale au început să-și concentreze atenția după alegerile prezidențiale de la sfârșitul lui 2024, guvernarea României este asigurată de o echipă de 26 de consilieri. Așa se explică cum  – chiar și în condițiile în care România se confruntă cu probleme sociale și economice serioase, iar viitorul buget este catalogat drept dezastruos de Kelemen Hunor, președintele UDMR care a dat ministrul de Finanțe – prim-ministrul Ciolacu are timp pentru clipuri video și pentru meditații, pe care admite că le „ia” în continuare.

Premierul Marcel Ciolacu are nevoie în continuare de o echipă extinsă de consilieri, cu studii solide și experiență profesională  – foști miniștri cu portofolii importante, consilieri parlamentari sau prezidențiali -, pentru a sta în fotoliul de șef al Executivului.

Cancelaria, formată din 26 de specialiști în toate domeniile – economie, diplomație, administrație publică, protecție socială, educație, sănătate, cercetare și comunicare – conduce de facto guvernul. În timp ce Marcel Ciolacu realizează videoclipuri chiar și din biroul de premier – cu sarmalele pe cap, pentru a le recomanda tuturor un top al mâncărurilor sale preferate din meniul tradițional.

Șeful Cancelariei, cu rang de ministru, este fostul ministru al Economiei, Ștefan Radu Oprea, iar director de cabinet cu rang de secretar de stat – Otilia Romașcanu, soția șefului CJ Buzău, Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii și purtător de cuvânt al PSD.

Cancelaria mai numără 4 secretari de stat, 12 consilieri de stat și 8 consilieri onorifici (care nu sunt remunerați de la buget pentru sfaturile acordate lui Marcel Ciolacu).

Cine sunt sfătuitorii lui Ciolacu

Ștefan-Radu Oprea. Fost ministru al Economiei și fost senator, a fost numit, în decembrie 2024, șef al Cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu, cu rang de ministru.

Absolvent al Facultății de Utilaj Tehnologic din cadrul Universităţii de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Oprea a urmat, în 2009, cursurile Institutului Naţional de Administraţie, în 2013, cursuri la Colegiul Național de Apărare, iar în 2016, cursuri la Institutul Diplomatic Român.

Cu experiență în afaceri, Ștefan Radu Oprea mai deține, în prezent, acțiuni la o singură societate care activează în domeniul imobiliar.

Gabriela-Otilia Romașcanu. Este director de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat.

Nu are un CV public, însă, din declarațiile de avere/interese depuse de-a lungul anilor reiese că și-a construit o carieră în instituțiile publice: a avut, pe rând, funcții de consilier la Camera Deputaților, la Secretariatul General al Guvernului, dar și la Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, Otilia Romașcanu a încasat anul trecut 62.365 de lei – salariu de la Camera Deputaților și 12.480 de lei, de la Ministerul Finanțelor.

Este soția lui Lucian Romașcanu, președinte al Consiliui Județean, fost ministru al Culturii și purtător de cuvânt al PSD.

Mihai Constantin. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, funcție asimilată secretarului de stat, lucrează de 20 de ani în TVR. Licențiat în Jurnalism și Comunicare, Mihai Constantin a lucrat și la cotidianul “Libertatea”, la agenția internațională Associated Press, la ProTv și TVR.

Este acționar al unei firme de training media și a lucrat timp de cinci ani ca director executiv la Asociația Operatorilor Mobili din România.

Datele din declarația de avere arată că Mihai Constantin și-a cumpărat în anul 2017 o casă de locuit de 117 mp. Mai deține un teren agricol de 3.800 mp și două terenuri intravilane de 597 mp, respectiv, de 1113 mp în localitatea Gorgota, din județul Prahova. Mihai Constantin mai are un apartament de 57 mp în București. Acesta are o colecție numismatică și aproximativ 100 de tablouri și sculpturi ale unor artiști contemporani, dobândite în perioada 2008-2023, cu o valoare estimată de 50.000 de euro. Nu are datorii.

Adeline Dan. A fost numită secretar de stat la cancelaria premierului Nicolae Ciucă în data de 9 februarie 2022, dar a fost menținută în funcție și de Marcel Ciolacu.

La doar 33 de ani, Adeline Dan a acumulat experiență în administrația publică. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Guvernului, în perioada 2019-2021, a fost expert în cadrul Asociației Municipiilor din România, iar anterior în perioada 2018-2019, a ocupat un post de consilier în guvern.

În declarația de avere, menționează că, anul trecut, a obținut venituri salariale totalizând 116.808 de lei. Deține un teren intravilan de 6.602 mp în Ciolpani, Ilfov, cumpărat în 2021, un apartament de 52 mp, cumpărat în anul 2016 în București și un Audi fabricat în 2018.

Dragoș Mihai Hotea. Este secretar de stat din vara anului 2023, funcție din care a fost și coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Anterior, începând din 2007, a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe, unde a acumulat experiență în diplomație, ocupând mai multe funcții: de la referent la director al Direcției Orientul Mijlociu și Africa și consilier la cabinetul ministrului.

Este licențiat în drept, economie, științe politice, drept comunitar, are studii în franceză și un master în Geopolitică și geostrategie. A urmat toate studiile la universități de stat.

Potrivit declarației de avere, Dragoș Mihai Hotea are un apartament în București și unul în Constanța, achiziționat în 2023. Deține o mașină, an de fabricație 2022, și o motocicletă din 2021.

Mihai-Călin Precup. Fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Precup a condus temporar Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice.

A fost cadru didactic la Universitatea Sorbona, din Paris, unde a predat un curs de Politici Monetare şi un curs de private equity, timp de 5 ani. A absolvit un program de doctorat în private equity, desfăşurat în cotutelă între Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne şi Universitatea de Vest din Timișoara. A absolvit programul de licență al Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi a urmat un masterat în inginerie financiară la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne.

Potrivit ultimei declarații de avere, Mihai Precup a încasat, în ultimul an fiscal, 108.460 de lei, indemnizația de secretar de stat,  la care se adaugă salariul de președinte al  AMEPIP,  în sumă de 24.588 lei, dar și 30.904 lei, încasați de la Compania Națională Poșta Română, unde a fost membru al Consiliului de Administrație.

Are două apartamente, unul în Arad și altul în Luxemburg, pe care le închiriază.

Luminița-Teodora Odobescu. A fost numită consilier de stat la Cancelaria premierului Marcel Ciolacu în ianuarie 2025.

Cu o carieră diplomatică de peste 20 de ani, Luminița Odobescu a fost ministru al Afacerilor Externe până în decembrie anul trecut, iar în mandatul său România a obținut aderarea completă la Spațiul Schengen.

Anterior, în perioada noiembrie 2021-iunie 2023 a fost consilier pentru afaceri europene al președintelui Klaus Iohannis.

Luminița Odobescu este doctor în relații economice internaționale al Academiei de Studii Economice, București, titlu obținut în anul 2003. A absolvit, în 1992, Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Potrivit ultimei declarații de avere, Luminița Odobescu are două terernuri în intravilan, 2 apartamente București, o casă de vacanță în localitatea Brebu, de 144,68 m², dobândită prin donație în 2016, o casă de locuit în județul Mureș, localitatea Deda, de 83 m², moștenită în 2018 și o casă de locuit în București, cu o suprafață de 111,08 m², dobândită în 2020.

Anul trecut a încasat venituri totale de 153.313 de lei de la Ministerul Afacerilor Externe.

Florin-Marian Spătaru.  Fost ministru al Economiei în guvernul condus de Nicolae Ciucă, are licențe, în contabilitate și nave, și un curs la London Business School. A fost, de altfel, în conducerea a două șantiere navale mari, Damen Galaţi şi Mangalia.

Florin Spătaru și soția sa dețin două case în Galați, mai multe terenuri, bijuterii în valoare de 15.000 de euro și obiecte de artă de 20.000 de euro, dar și conturi bancare în valoare de 1.040.000 lei, echivalentul a 208.000 euro.

Dumitru-Daniel Botănoiu. De profesie inginer agronom, Botănoiu a lucrat în Ministerul Agriculturii în perioada 2001- 2005, dar și în perioada 2012 -2019, când a fost secretar de stat. A fost președinte al Asociației Fermierilor din România și al Asociației Generale a Producătorilor Agricoli.

Dumitru Daniel Botănoiu și soția sa dețin apartament în București și o casă de vacanță la Sinaia, cu o suprafață de 160 mp. În conturi, familia Botănoiu are economii de 83.000 de euro și 180.000 de lei.

Eugen Constantin. Licențiat și cu un master în Jurnalism, Eugen Constantin este expertul pe comunicare al lui Marcel Ciolacu. După o perioadă în care a profesat ca jurnalist la Realitatea și NewsIn, în 2012 a trecut la consultanță politică. A fost consilierul media al lui Valeriu Zgonea pe când acesta din urmă era președintele Camerei Deputaților. Între 2015-2017, a fost director al Secretariatului General al Camerei Deputaților, apoi consilier special al Camerei Deputaților, director al cancelariei lui Marcel Ciolacu, în mandatul acestuia de președinte al Camerei Deputaților și consilier special al PSD.

Mihaela Frăsineanu. Specialist în probleme de mediu, a fost secretar general adjunct în Ministerul Mediului din iunie 2022 și până la numirea în funcția de consilier de stat la Cancelaria premierului Ciolacu.

În perioada ianuarie 2020 -aprilie 2020 a fost director de cabinet al președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, iar anterior a ocupat funcțiile de director de mediu în cadrul CNAIR și director în Ministerul Mediului.

Și-a început activitatea profesională ca inginer hidrolog în mediul privat și a condus Asociația OIREP Ambalaje.

Ovidiu-Nicolae Gheorghe. Absolvent de Drept, și-a început cariera pe un post de consilier la Ministerul Educației. Din 2003 până 2021 a fost și director general al Patronatului Viei și Vinului. Din 2022 până la numirea sa pe un post de consilier de stat la Cancelaria lui Marcel Ciolacu a făcut parte din Comitetul Economic și Social.

În paralel, între 2017 și iulie 2023, a fost președinte al Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România.

Potrivit declarației de avere, anul trecut a încasat un salariu total de 139.347 lei.

Ruxandra Ivan. Are un doctorat în științe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles și este conferențiar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, unde coordonează masterul de Relații Internaționale.

Pe lângă cariera universitară, a mai lucrat ca expert la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (2007), cercetător la Institutul Diplomatic Român (2008-2015), consilier la Cancelaria Prim-ministrului, Cabinetul Secretarului de Stat pentru Centenar (2016-2017), consilier la Ministerul Afacerilor Externe, Cabinetul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene (2017-2018).

Potrivit declarației de avere, depusă în calitate de consilier cabinet al secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Ruxandra Ivan are 4 apartamente în București și Ilfov și a încasat anul trecut un venit de 196.185 de lei atât de la Cancelaria prim-ministrului, cât și în calitate de conferențiar universitar.

Victor Opaschi. Istoric, cercetător și scriitor, Victor Opaschi a fost secretar de stat pentru Culte, în perioada 2013-2022.

Absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, între anii 1971 – 1982 a fost cercetător științific la Institutul de Științe Politice, iar între 1984 – 1989 a fost profesor de istorie la Liceul de Artă „George Enescu” din București.

În 1990 a fost numit consilier de stat pentru Cultură și Culte la Președinția României, post pe care l-a ocupat în perioadele 1990-1996 și 2000-2004. Totodată, potrivit CV-ului său, publicat pe culte.gov.ro, în perioada 2004 – 2012,  a fost consilier al liderului grupului PSD din Senat.

În perioada 2012-2013 a fost secretar de stat pentru Cultură și Culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar din 2013 și până în 2022 a fost secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte.

Andrei-Ion Ungar. Fost director de cabinet al lui Victor Opaschi, Andrei Ion Ungar are studii în marketing și diplomație.

În cea mai recentă declarație de avere, Andrei Ion Ungar a menționat că a încasat anul trecut peste 53.000 de lei de la Cancelaria prim-ministrului, 23.620 de lei, în calitate de consilier al președintelui Camerei Deputaților și 10.000 lei, în calitate de consilier al Federației Comunităților Evreiești din România.

Soția sa, Laura Ungar, este expert la Camera Deputaților.

Soții Ungar nu dețin proprietăți, doar două mașini și  ceasuri în valoare de 15.000 de euro. Potrivit declarației de interese, Andrei Ion Ungar deține acțiuni la două societăți comerciale.

Ciprian Văcaru. Licențiat în economie, este nou intrat în echipa de consilieri ai premierului și ocupă funcția de consilier de stat pentru Dialog Social în cadrul Cancelariei prim-Ministrului. El vine în această funcție din poziția de expert în derularea și implementarea de programe ori proiecte finanțate din fonduri externe sau din fonduri bugetare.

Valentin Vătăjelu, fost atașat de afaceri interne la Ambasada României la Washington. A fost numit de Nicolae Ciucă în funcția de consilier de stat, iar Marcel Ciolacu l-a păstrat în Cancelaria sa, acesta fiind responsabil cu aderarea României la Visa Waiver.

Valentin Vătăjelu a fost încadrat în Ministerul Afacerilor Interne în anul 2001, iar până în 2018 nu a deținut funcții de conducere, fiind, în tot acest timp, ofițer specialist în combaterea criminalității organizate transfrontaliere. În 2018, a fost numit atașat de afaceri interne în SUA, pentru 5 ani.

Alina Georgiana Cimpoieru. Are experiență în educație și protecție socială. În trecut, a condus Clubului Copiilor sector 5 și este președinte al Asociației “Colorăm Zâmbete”, din anul 2013.

Pe lângă cei enumerați deja, Cancelaria premierului mai are în componență încă 8 consilieri onorifici care nu primesc salariu de la bugetul de stat pentru funcțiile prestate: Herman Berkovits, Florian-Ray Iunius, Bogdan Mazuru, Victor Negrescu, Victor Viorel Ponta, Gheorghe Popescu, Mara Popescu și Mihai Varlam.

Dalia Constantin