3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:03
No menu items!

CEC trage de timp după ordinul dinspre PSD: Continuăm eforturile pentru a intra pe piața asigurărilor generale

spot_img

CEC a transmis într-un raport publicat marți că încă face ”eforturi” pentru a intra pe piața asigurărilor generale, afectată de falimente răsunătoare, după ce liderii PSD au cerut încă din primăvară ca banca de stat să intre pe această piață.

”Banca continuă eforturile pentru a intra pe piața asigurărilor generale”, se afirmă în raportul financiar pentru primul semestru.

În luna martie, când prim-ministru era Nicolae Ciucă, fostul ministru al Finanţelor Adrian Câciu a declarat că a solicitat CEC-ului să îşi depună documentele de autorizare la ASF şi că ”are o lună de zile” să se autorizeze”. Contextul de piață era unul dificil, marcat de falimentul companiei Euroins şi de majorarea poliţelor RCA. Întrebat la Parlament despre implicarea statului pe piaţa de asigurări, Câciu a spus: ”Are o lună de zile, am solicitat şi ieri CEC-ului şi vă spun şi dvs, are o lună de zile să se autorizeze, să îşi depună documentele de autorizare la ASF”. Câciu a adăugat că a discutat cu Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere FInanciară, pentru ca autorizaţiile să vină rapid, respectând toate criteriile legale.

Tot în martie, Marcel Ciolacu, la acea vreme președinte al Camerei Deputaților, a afirmat că, după insolvenţa Euroins, CEC şi Eximbank au obligaţia să creeze pârghiile necesare pentru ca statul să poată interveni eficient pentru români şi pentru companiile româneşti. El a promis atunci ”patriotism economic” în noul program de guvernare.

În viziunea ASF, prezența unui nou jucător pe piața RCA ar fi benefică pentru că ar însemna ”un factor de dispersie a riscurilor”, excluzând posibilitatea de a intra cu preţuri de dumping.

Ministerul Finanțelor, acționarul principal al CEC Bank, și-a dat acordul pentru intrarea băncii de stat în afacerile cu asigurări de la începutul lui 2022. În ultimii ani, piața asigurărilor a fost afectată de două falimente majore – City Insurance și Euroins, care au generat creșteri de prețuri și pierderi acoperite de bugetele publice.

În raportul semestrial care cuprinde date neauditate, CEC a mai transmis că a înregistrat un profit net estimat de 369,4 milioane de lei, iar activele nete ale băncii au ajuns la 69,08 miliarde de lei, în creştere cu 29,4% faţă de perioada similară a anului trecut.

V. B.