1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 2:57
No menu items!

„Ceasul bun”, aplicația prin care bătrânii și bolnavii internați în azile sau spitale pot sesiza abuzurile

spot_img

Aplicația mobilă „Ceasul Bun” este destinată persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale închise în centre rezidenţiale de asistenţă socială, unităţi medico-sociale şi secţii sau spitale de psihiatrie.

„Aplicația, sub forma unui chestionar accesibilizat, răspunde unei nevoi identificate în peste 20 de ani de expertiză în domeniu, și anume lipsa efectivă a instrumentelor adecvate prin intermediul cărora, persoane din categorii vulnerabile (cu dizabilități intelectuale și/sau psihosociale, dar și cele cu afecțiuni neurologice, instituționalizate) să poată avea acces la justiție (să poată formula sesizări cu privire la fapte de natură penală ale căror victime sunt, să își poată revendica drepturile sau cere reevaluarea măsurilor de ocrotire instituite).

În jur de 50.000 de persoane din acest grup vulnerabil se confruntă cu un acces redus (sau absent) la sistemul de justiție în raport cu cele fără dizabilități atunci când au nevoie să sesizeze o încălcare a drepturilor, situație subliniată în ultimele două săptămâni prin cazurile documentate în județul Ilfov. Eliminarea barierelor legislative și tehnice devine o acțiune necesară pentru ca aceste persoane să poată utiliza mecanisme de sesizare adecvate în fața autorităților, care să le faciliteze dreptul constituțional de acces la justiție”, arată Ministerul Public.

Aplicația are integrate funcţii precum speech-to-text, care transformă vocea utilizatorului în text și screenreading, pentru citirea ecranului de către persoanele cu deficienţe de vedere, iar acţiunile şi ecranele aplicaţiei sunt dezvoltate astfel încât să fie evitaţi factorii declanşatori ai unor afecțiuni, un detaliu esenţial pentru persoanele cu epilepsie, de exemplu.

Aplicaţia permite ca utilizatorul să înregistreze o plângere în nume propriu sau în numele altei persoane. Reclamaţiile înregistrate se transmit automat către instituţiile relevante.

Aplicaţia include şi o zonă de resurse educative, unde pot fi găsite informaţii detaliate despre diferite tipuri de abuzuri, cât şi numere de apelare rapidă în caz de urgenţă.

Aplicaţia a fost dezvoltată în cadrul proiectului „AdaptJust – justiţie accesibilă persoanelor cu dizabilităţi”, implementat de Centrul de Resurse Juridice, în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

                                                                                                                 Adina Silav