0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:59
No menu items!

Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei. Cât va plăti România pentru 32 de avioane F-35

spot_img

Ministerul Apărării a publicat proiectul de lege pentru achiziția avioanelor de vânătoare de ultimă generație F-35. Țara noastră va cumpăra în primă fază 32 de aeronave, pentru care va plăti 6,5 miliarde de dolari.

Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație a fost luată în ședința din aprilie 2023 a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Banii pentru avioanele F-35 vor proveni de la bugetul de stat al României, prin bugetul MApN, sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de SUA, se arată în actul normativ.

România va cumpăra avioanele F-35 în două faze. Mai întâi 32 de avioane (2 escadrile), apoi 16 avioane (o escadrilă), adică un total de 48 de avioane. Iar suma plătită doar pentru primele 32 de avioane F-35 este de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA.

Suma de 6,5 miliarde de dolari va fi folosită pentru atât pentru achiziția de aeronave, cât și pentru motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor.

De asemenea, în acest preț este inclusă și muniția specială aer-aer (pentru lupta aeriană) și aer-sol (pentru lovirea țintelor terestre).

Actul normativ introduce și o serie de facilități pentru personalul pregătit în cadrul programului de înzestrare F-35.

Având în vedere complexitatea ridicată, dar și importanța strategică a Programului, personalul care va lucra în cadrul Programului F-35 va beneficia de stimultente financiare speciale, mai exact acordarea unui spor de până la 50% din soldă/salariul de bază.

Când vor ajunge în România

Avioanele de luptă F-35 sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Sunt avioane de luptă multirol cu un singur loc, cu un singur motor, pentru toate condițiile meteorologice. Sunt capabile să furnizeze capacități de război electronic și de informații, supraveghere și recunoaștere. Lockheed Martin este principalul contractant al F-35, iar partenerii principali sunt Northrop Grumman și BAE Systems. Avionul are trei variante principale: F-35A, cu decolare și aterizare convențională (CTOL), F-35B, cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) și F-35C, cu baza pe portavion.

Primele avioane F-35 vor ajunge în România după 2030.

                                                                                                          Adina Bucur