0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:09
No menu items!

Cea mai mare organizație pentru protecția copilului – avertismente pentru “judecătorul groazei” de la Constanța

spot_img

Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) – cea mai mare organizație pentru protecția copilului – se implică în cazul judecătorului Bogdan Alexandru Arhip, care a emis mandate de aducere cu mașinile jandarmeriei a unor micuți de 5 și 6 ani.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții FONPC îl invită pe magistratul de la Judecătoria Constanţa să apeleze la echipele special pregătite să audieze copiii şi la sălile speciale construite prin proiecte internaţionale.

Oficialii FONPC precizează că audierea unui minor trebuie să pornească de la nevoile şi, mai ales, de la trăirile lui, având în vedere că a trecut prin experienţe traumatizante de viaţă, şi să ţină cont de nivelul de dezvoltare a copilului.

Reprezentanții FONPC mai cer ca, în cazul copiilor de la Constanţa, să fie identificate soluţii procedurale şi mecanisme de cooperare pentru a reduce durata procesului.

Sala de audiere pentru minori este un dispozitiv care, pe de o parte, este conceput pentru a proteja copilul de riscul unei retraumatizări, pe de altă parte, va ajuta la identificarea cu acurateţe a informaţiilor necesare procedurii judiciare, menţionează oficialii federației.

FONPC a dechis cea de-a treia sală de audiere a minorilor, în luna mai, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, după Dolj şi Cluj şi îl invită pe judecătorul din Constanţa să apeleze la sprijinul echipei din Capitală şi la metodele oferite de cadrul legal, pentru a proteja copiii de abuzuri şi revictimizare.

“Oamenii care audiază nişte copii trebuie să înţeleagă etapele de dezvoltare. În plus, şi părinţii sunt traumatizaţi, iar o astfel de atitudine din partea judecătorului nu face decât să abuzeze din nou copiii (…) FONPC militează pentru audierea copiilor în săli specializate pentru audierea minorilor, un loc special în care echipa de anchetă (procurori, poliţişti, psihologi şi alţi specialişti) trebuie să găsească echilibrul între a nu forţa un copil să-şi retrăiască trauma şi a obţine de la victimă adevărul necesar pentru ca autorul să nu rămână nepedepsit”, subliniază  conducerea Federaţiei.

FONPC pledează de mulţi ani pentru înfiinţarea unui Avocat al Copilului, ca autoritate publică autonomă și independentă față de orice altă autoritate publică, care să vegheaze la respectarea drepturilor copilului aşa cum sunt stabilite în Constituţie şi în convenţii.

În România, în fiecare oră, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz. Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), doar în primele șase luni ale anului 2015, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri de copii abuzați, dintre care 1.555 s-au soluționat prin includerea minorilor în sistemul de protecție specială de stat sau privat.

Numărul copiilor – victime ale abuzurilor este, însă, în creștere de la an la an. Cele mai frecvente situații de încălcare a drepturilor copilului, în cadrul familiei, sunt neglijarea, abuzul emoțional și abuzul fizic. Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, exploatare prin muncă sau în comiterea unei infracțiuni.

Tendința de creștere este cu atât mai îngrijorătoare cu cât “(…) numărul real al cazurilor de violență în familie este mult mai mare”, se precizează în Strategia națională de prevenire și combatere a violenței în familie 2013 – 2017.

R.D.