-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:44
No menu items!

Cea mai clară imagine a coliziunii dintre două galaxii VIDEO

spot_img

 Ciocnirea este asemănătoare uneia din Calea Lactee, cea a galaxiilor Antena

 coliziune galaxii

Un grup de astronomi a obținut cea mai detaliată imagine de până în prezent a coliziunii dintre două galaxii, potrivit unui comunicat difuzat marți de Observatorul Austral European (ESO), preluat de EFE.

Acest fapt a fost posibil datorită combinării puterii mai multor telescoape de pe Pământ și din spațiu cu puterea unei lupe „de dimensiuni cosmice”, galaxia H1429-0028.

Datorită efectului de „lentilă gravitațională”, aceasta a permis oamenilor de știință să demonstreze că respectiva ciocnire este asemănătoare uneia din Calea Lactee, cea a galaxiilor Antena.

Imaginile obținute grație galaxiei H1429-0028, care a permis compararea galaxiilor locale cu altele mult mai îndepărtate, au confirmat că acest caz de „viguroasă formare stelară” s-a produs atunci când Universul avea doar jumătate din vârsta actuală, a precizat ESO.

„În timp ce deseori astronomii sunt limitați de puterea telescoapelor, capacitatea noastră de a vedea detaliile este uneori îmbunătățită enorm de lentilele naturale, create de Univers”, a explicat principalul autor al cercetării, Hugo Messias, de la Universitatea Concepcion din Chile. Pentru ca aceste lentile gravitaționale să poată fi folosite este necesar ca galaxia cu rol de lentilă și cea care se află în spatele ei să fie aliniate într-un mod foarte precis.

Conglomeratul de lentile folosit de astronomi a adus argumente pentru a afirma că una dintre galaxiile implicate în ciocnire mai prezintă încă semne de rotație.

Obținerea fotografiei ciocnirii celor două galaxii a fost posibilă prin utilizarea a trei telescoape ale ESO amplasate în Chile (ALMA, APEX și VISTA ) a telescopului spațial Hubble de la NASA și de la Agenția Spațială Europeană, a telescopului Gemini Sur, a telescopului Keck-II și a telescopului spațial Spitzer de la NASA.

ESO este prima organizație interguvernamentală de astronomie din Europa și are cel mai productiv observator astronomic din lume.

C.A.