-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:57
No menu items!

Ce VIP-uri au picat proba pentru Curtea Europeană de Justiţie

spot_img

Pe lângă președintele CCR Augustin Zegrean, alți trei codași la legislație și procedură europeană, magistrați la Înalta Curte, au picat proba pentru Curtea Europeană

CJUE

Preşedintele CCR Augustin Zegrean a spus că s-a hotărât în ultimul moment să participe la interviu, dar nu a acumulat un punctaj suficient. Printre cei care nu au avut destule cunoștințe din legislaţia şi procedura europeană au fost şi trei magistraţi ÎCCJ, printre care şi directorul Institutului Naţional al Magistraturii – Octavia Spineanu Matei.

Conform deciziei Guvernului, fostul judecător al instanţei supreme Camelia Toader, îşi păstrează mandatul (al treilea) şi salariul lunar de peste 20.000 de euro, pentru încă şase ani. Camelia Toader, numită în 1999 la ÎCCJ din poziţia de şef al Serviciului Juridic pentru Integrare Europeană din ministerul lui Valeriu Stoica, a primit şi cel mai mare punctaj dintre cei 11 candidaţi rămaşi în selecţia organizată de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe.

Cele două instituţii s-au recredibilizat, cu această ocazie, la mai bine de un an şi jumătate distanţă după eşecul procedurii pentru desemnarea judecătorului român la CEDO, atunci când nominalizarea Iuliei Motoc a beneficiat de un lobby atât de intens, încât jumătate din puţinii candidaţi (5 înscrişi) s-au retras după ce au aflat cine sunt competitorii.

De această dată, pentru postul de judecător la Curtea Europeană de Justiţie, pentru care Guvernul a desemnat-o din nou pe Camelia Toader, s-au înscris 14 candidaţi, trei fiind respinşi de la faza de analiză a dosarului. Printre cei respinşi chiar de la acest prim nivel s-a numărat până şi judecătorul român de la Tribunalul Uniunii Europene – Andrei Popescu.

Vedetele listei puse în faţa comisiei guvernamentale au fost, în cele din urmă, preşedintele Curţii Contituţionale a României, Augustin Zegrean, dar şi preşedintele Insitutului Naţional al Magistraturii, Octavia Spineanu Matei – care s-au şi prezentat ultimii pentru interviul programat să se încheie marţi seara, la ora 20.00. Au ratat lista scurtă Mircea Criste, fost procuror general al României (1998-2001) și Valerius Ciucă, fost judecător Tribunalul Uniunii Europene.

Comisia a fost formată din 9 membri – Robert Cazanciuc (ministrul Justiţiei), Bogdan Aurescu (ministrul de Externe), Horaţiu Radu (agentul Guvernului la CJUE), Ion Gâlea (directorul Direcţiei Afaceri Juridice din MAE), directorul Direcţiei Afaceri europene şi drepturile omului din cadrul Ministerului Justiţiei, doi profesori de drept de la Universitatea Bucureşti, un judecător ÎCCJ şi un membru CSM.

Procedura a fost una extrem de discretă. Numele primilor clasaţi au fost cunoscute doar din comunicatul Ministerului Justiţiei şi niciun calcul „neoficial” nu s-a adeverit. Astfel că numele de pe lista de rezervă au fost Laura Mihaela Ivanovici şi Claudia-Ana Costea, doi profesionişti, nicidecum VIP-uri, aşa cum s-a întâmplat în procedura pentru desemnarea judecătorului român la CEDO, când Iulia Motoc, ultima clasată în lista scurtă a fost votată câştigătoare.

Augustin Zegrean îşi caută job

Pe 3 martie, cu aproape o săptămână înainte de interviul final, preşedintele CCR Augustin Zegrean lăsa în aer candidatura sa pentru CJUE: ”Că voi merge, nu este adevărat. Că m-am înscris, este adevărat. Încă nu am hotărât să mă duc la interviu.”

Preşedintele CCR explica jurnaliştilor că mandatul său expiră în toamnă (o dată cu cel al judecătorului CJUE), iar din 2016 nu mai poate fi nici măcar judecător constituţional.

Vreau să merg mai departe, la anul mi se încheie mandatul aici (la Curtea Constituțională, n.r.). Eu mă aștept să-l aleagă pe cel mai bun, pentru că România trebuie să fie bine reprezentată acolo (…) Acolo este vorba de tot dreptul european, pe jurisdicție, toată legislația, normele europene. Acolo se adoptă norme de 50 de ani, nu de ieri de alaltăieri. Uniunea a existat și fără România și trebuie cunoscut tot dreptul acela european…. Dar ce face Curtea este foarte asemănător cu ce facem noi aici (la CCR, n.r.) pentru că și ei verifică conformitatea actelor normative din țările membre cu legislația Uniunii, cu dreptul UE

Augustin Zegrean
preşedintele CCR

Mihaela Chiper
Sofia Marinescu