Klaus Iohannis a anunțat că demisionează, miercuri, din funcția de președinte al României. Potrivit Constituției României, în caz de vacantare a funcției de președinte, interimatul este asigurat, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților. Așadar, președinte interimar va fi, conform legii fundamentale, Ilie Bolojan.
Ce prevede Constituția:
Constituția României prevede strict care sunt pașii de urmat după demisia președintelui și cine ocupă funcția de președinte interimar.
Astfel, art.97 din Legea fundamentală prevede:
„(1) Vacanța funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța functiei de Președinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Președinte”.
Data primului tur al alegerilor prezidențiale a fost stabilită deja pentru data de 4 mai.
Art. 98 din Constuție prevede următoarele:
„(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale”.
Așadar, președintele interimar nu poate adresa mesaje Parlamentului, nu poate dizolva Parlamentul și nu poate organiza referendum.