-5.5 C
București
marți, 11 februarie 2025 - 3:09
No menu items!

Ce urmează după demisia lui Iohannis. Ce prevede Constituția? Cine va fi președinte interimar

spot_img

Klaus Iohannis a anunțat că demisionează, miercuri, din funcția de președinte al României. Potrivit Constituției României, în caz de vacantare a funcției de președinte, interimatul este asigurat, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților. Așadar, președinte interimar va fi, conform legii fundamentale, Ilie Bolojan.

Ce prevede Constituția:

Constituția României prevede strict care sunt pașii de urmat după demisia președintelui și cine ocupă funcția de președinte interimar. 

Astfel, art.97 din Legea fundamentală prevede:

„(1) Vacanța funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.

(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța functiei de Președinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Președinte”.

Data primului tur al alegerilor prezidențiale a fost stabilită deja pentru data de 4 mai. 

Art. 98 din Constuție prevede următoarele:

(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale”.

Așadar, președintele interimar nu poate adresa mesaje Parlamentului, nu poate dizolva Parlamentul și nu poate organiza referendum.

Interimatul la Cotroceni durează până când un nou președinte va fi ales în urma alegerilor prezidențiale din luna mai 2025.
 
Raluca Dan