4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:12
No menu items!

Ce trebuie să mănânce elevii și studenții în perioada examenelor

spot_img

Există o strânsă legătură între randamentul cerebral și calitatea alimentelor ingerate, în special în perioadele în care organismul este supus unui stres psihic suplimentar, spun nutriționiștii

foto: cotidianul.ro
foto: cotidianul.ro

Astfel de perioade sunt, de obicei, sfârșitul de an școlar, perioadele cu teze, admiterea la facultate, sesiunea de examene.

Nutriționiștii spun că energia necesară pentru învățare nu se ia din alimentele pline de zahăr, grăsime sau sare. Un mic dejun sănătos, urmat de 2 mese echilibrate, somnul suficient, sunt cei mai importanți factori pentru acumularea energiei necesare. O cină cu efecte pozitive, care poate fi consumată înainte de examen, trebuie să conțină legume verzi, proaspete, gătite la abur, carne de curcan, pește alb și brânză proaspătă.

Un somn liniștit și odihnitor este influențat de tipul de alimente consumat și de aceea, cu o noapte înainte de examen, trebuie să se evite ingerarea de alimente care îngreunează digestia.

nutriționistul Lygia Alexandrescu pentru agerpres.ro

Potrivit acesteia, există o serie de alimente care pot îmbunătăți, prin consumarea lor, funcțiile creierului. Astfel, o dietă bogată în acizi grași esențiali omega 3 poate ajuta la menținerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere și neobturate și la o funcționare corespunzătoare a celulei nervoase, acest lucru putându-se realiza foarte simplu consumând de două — trei ori pe săptămână pește. Printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se află avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, pește (ton, somon), semințele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul. În perioadele de tensiune nervoasă sau de examene,se recomandă să se consume orez, paste, cereale integrale și fructe dulci de sezon, deoarece aceste alimente sunt o bună sursă de energie și au un efect calmant asupra sistemului nervos și ajută la menținerea clarității mentale.

Dar există și alimente care inhibă activitatea cerebrală – alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare – aditivii alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, grăsimile hidrogenate, nicotina. Desertul și dulciurile trebuie înlocuite cu un fruct proaspăt, care poate avea o acțiune pozitivă antistres.

Nu trebuie uitată hidratarea cu apă plată, consumată la temperatura camerei și în cantitate suficientă, adică între 30 și 40 ml/kg corp/zi.

M. Nedelcu