-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:11
No menu items!

Ce taxe și scumpiri noi avem de la 1 august. Supraimpozitarea muncii part-time, a țigărilor și a alcoolului

spot_img

Modificările Codului Fiscal, aprobate prin Ordonanța 16/2022, intră în vigoare de luni, 1 august. Cele mai importante sunt supraimpozitarea muncii part-time și mărirea accizelor la tutun și alcool.

Una dintre cele mai importante schimbări este creșterea impozitului pentru contractele de muncă part-time, cele de 2,4 sau 6 ore. Practic, orice persoană care avea un astfel de contract de muncă parțial, chiar dacă realizează venituri doar dintr-un contract sau mai multe, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale – pensii la nivelul salariului minim garantat în plată și contribuția la asigurările sociale de sănătate. 

Dacă în acest moment vorbim despre o impozitare pentru 1 oră, pe un contract part-time, de 119 lei, iar pentru 2 ore de 238 de lei, de la 1 august această impozitare va ajunge până la 1083 de lei

Există și câteva excepții – elevii și strudenți cu vârsta de până la 26 ani, ucenicii cu vârsta de până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

Angajatorii care au avut astfel de contracte încheiate au început să le închidă și spun că această măsură va duce la creșterea muncii la negru. 
 

Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, în România erau active, până la 1 august, peste 1,1 milioane de contracte part-time. Specialiștii estimează că mai bine de jumătate vor fi închise.

Alte modificări valabile de la 1 august sunt cele legate de accizele la tutun și alcool, iar altele de taxarea veniturilor din jocuri de noroc.

De asemenea, va fi redus pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor.

Salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții, în sectorul agricol și în industria alimentară, este suma de 10.000 lei brut. Facilitățile acordate sunt scutire de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II.

Nu în ultimul rând, de la 1 august se abrogă posibilitatea asocierii fără personalitate juridică între un contribuabil plătitor de impozit specific și o persoană fizică sau cu orice altă entitate. De asemenea, se reiterează faptul că la calculul diferitelor plafoane legate de salariul minim brut pe țară, când acestea sunt diferențiate, la calculul plafonului se va avea în vedere valoarea cea mai mică a salariului minim brut garantat în plată.

M. Nedelcu