4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:50
No menu items!

Ce SURPRIZE îl așteaptă pe Klaus Iohannis în campania electorală

spot_img

Candidatul ACL la prezidențiale va afla până în ziua alegerilor verdictul Curții Supreme în dosarul său de incompatibilitate

Klaus Iohannis_SZ 3

Candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din acest an se află la mâna magistraților Secției Contencios Administrativ a Curții Supreme. În orice condiții, Iohannis și ACL vor afla, cel mai târziu, în plină campanie electorală, dacă primarul Sibiului poate merge mai departe în cursa pentru Cotroceni. Sursa Zilei a realizat o radiografie a dosarului care l-ar putea scoate pe Klaus Iohannis din „joc” și ar putea lăsa ACL fără candidat la Președinție.

Dincolo de argumentele oficiale – referitoare la îndeplinirea cu celeritate a actului de justiție și la faptul că, în opinia ANI, în toate situațiile similiare cu cea în care se află primarul Sibiului exercitarea atributiilor efective, corespunzătoare prerogativelor de putere publică nu este una conformă cu legea și cu valorile statului de drept – există și o problemă legată de modificarea legii în Parlament.

Concret, în iunie anul acesta, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat un proiect de lege care le permite aleșilor locali să facă parte din AGA serviciilor comunitare de utilități publice. În iulie, Traian Băsescu a refuzat să promulge însă legea și a retrimis-o în Parlament spre reexaminare. Pe 15 septembrie, Comisia de administrație a Senatului, prima cameră sesizată a respins, cererea lui Băsescu, aceasta urmând să ajungă în plenul Senatului și apoi în Camera Deputaților, for decizional. Așadar, rămâne doar o chestiune de zile până când legea va ajunge din nou la președinte pentru promulgare. Acesta nu mai are dreptul să o respingă și este obligat să o trimită către publicare în termen de maximum 20 de zile.

Dacă noua lege intră în vigoare, atât Klaus Iohannis, cât și ceilalți primari aflați în situația lui ar putea scăpa de dosarele aflate pe rolul instanțelor, obligate să aplice chiar și în faza de recurs noua lege care dezincriminează situațiile de incompatibilitate ce au dus la deciziile ANI și implicit la dosarele care-i vizează.

Cronologia dosarului

Aprilie 2013. Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil pe Klaus Iohannis. Inspectorii de integritate au constatat că că primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, aflat la al patrulea mandat, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate din 2009, deoarece a deţinut simultan atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu, începând cu 30 aprilie 2009, şi S.C. PIEŢE S.A., începând cu 5 august 2010, încălcând astfel dispoziţiile legislaţiei privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice. Primarul Iohannis a cerut, o săptămână mai târziu, Curţii de Apel Alba Iulia atât anularea raportului de evaluare întocmit de ANI, cât şi suspendarea executării raportului. În paralel, ANI a solicitat atât strămutarea procesului de la Alba Iulia, cât şi suspendarea judecării dosarului până când instanţa supremă se pronunţă asupra primei cereri. Curtea Supremă a respins însă solicitările ANI.

Septembrie 2013. Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare. ANI a atacat cu recurs la Curtea Supremă decizia Curții de Apel Alba-Iulia.

Septembrie 2014. ANI cere stabilirea de termene de judecată în 33 de dosare de incompatibilitate, printre care și cel al lui Klaus Iohannis. Curtea Supremă a stabilit pentru 25 septembrie primul termen al procesului. Acest lucru înseamnă că dosarul aflat acum pe rolul Curții a trecut deja de procedura preliminară, în cadrul căreia s-a întocmit un raport de admisibilitate a recursului ANI. Practic, la termenul de joi, completul desemnat să judece această cauză ar putea pune în discuția părților raportul. După ce reprezentantului ANI și apărătorul lui Klaus Iohannis își vor exprima punctele de vedere pe marginea acestui raport, instanța va trece la judecata propriu-zisă. Prin urmare, ținând cont și de cererea ANI privind judecarea urgentă a acestei cauze, Curtea Supremă ar putea pronunța o sentință definitivă dacă nu joi sau vineri, cel târziu în următoarele săptămâni. Adică, în plină campanie electorală. Dacă îi va fi favorabilă lui Iohannis, decizia definitivă a Curții Supreme i-ar putea aduce acestuia un plus de imagine, dacă nu, îl va scoate cu totul din cursa pentru Cotroceni. Și asta pentru că, odată declarat incompatibil printr-o decizie defintivă, Klaus Iohannis nu va mai putea ocupa o funcție publică timp de trei ani.

Raluca Dan