-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:31
No menu items!

Ce spune societatea civilă după consultarea cu Iohannis

spot_img

Reprezentanții societății civile care au discutat, vineri, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis nu au propus un premier, ci au venit cu o serie de doleanțe privind reformarea sistemului.

Ideea principală a discuțiilor a fost legată de înlăturarea corupției. Președintele le-a spus reprezentanților „străzii” să se implice în politică, dacă vor schimbare.

Sorin Ioniță, Expert Forum: Am reprezentat cinci organizații. Credem că e mai bine ca președintele să își ia riscul să pună un premier foarte bun în ceea ce cere strada, deci mai puțin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea alegeri anticipate. A guverna cu actualul Parlament este inacceptabil.

Multă lume i-a spus președintelui că ar fi bine să vină în Piață. Va veni în Piață, dar când, nu vom ști nici noi și nici dumneavoastră. I-am propus ca, dacă va fi un dialog repetat cu societatea civilă, să existe un mecanism clar și transparent de selecție a noastră, care suntem invitați aici, pentru că selecția, până acum, a făcut-o aparatul prezidențial. E bine ca lumea să știe cine ne-a selectat. Dacă se va mai organiza, să organizeze un vot electronic pentru ca oamenii din piață să voteze pe cine vor să trimită la consultări ca reprezentant al Pieței. Președintele a zis că da.

Liviu Mihaiu, Salvați Dunărea și Delta: A fost o discuție excepțională. Am cerut, majoritatea, ce am cerut și în 1990, 2015, 2012la orice revoltă. Majoritatea cerințelor se regăsesc: depolitizarea și demilitarizarea statului. Eu am cerut ca președintele să conducă un think-tank, un corp de gânditori, care să aibă răgazul să regândească un nou stat care să fie mult mai eficient decât această organigramă rezidual comunistă care creează corupție și nefericire.

L-am rugat pe președinte să facă din societatea civilă un partener oficial, nu de catastrofă, nu cu șase luni înainte de alegeri sau la șase luni după alegeri, când dai bine în poză alături de ei.

S-a cerut umanism, demnitate, respect, meritocrație și libertate. Președintele ne-a spus că, dacă vrem o altă clasă politică, să ne implicăm. Dacă doar strigăm și nu ne implicăm, cu această clasă politică lucrurile vor sfârși în același registru.

Mihai Dragoș, Consiliul Tineretului din România: Poziția noastră, ca reprezentanți ai organizațiilor de tineret, a fost că este nevoie, în politică și administrație, ca domnul președinte să nu uite că sunt probleme referitoare la riscurile ca o tragedie ca cea produsă în Colectiv să se repete.

Frustrarea mai generală a Pieței, este important ca guvernul ce urmează să fie desemnat să nu aibă oameni „murdari”, să nu cuprindă persoane condamnate penal, urmărite penal sau a căror urmărire a fost blocată de Parlament, traseiști, ofițeri sau colaboratori ai Securității.

Nicușor Dan, Asociația Salvați Bucureștiul: Am spus președintelui că nu trebuie să ne grăbim să alegem un premier. Trebuie să avem un acord politic pe niște teme, la care oamenii din Piață să poată să participe. Am sugerat ca revendicările celor din stradă să fie centralizate chiar de Instituția Prezidențială.

Dragoș Slavescu, medic: Avem probleme datorită faptului că nu există lideri care să fie urmați și avem o criză de identitate națională. Am semnalat problemele care au apărut în gestionarea tragediei de săptămâna trecută. Am oferit soluții vizavi de sistemul medical.

Alexandru Bîndar, Uniunea Studenților din România: Colegii mei au ieșit în stradă din solidaritate pentru victimele de la Colectiv pe de o parte și, pe de altă parte, știm că este nevoie de o reformare a clasei politice. I-am cerut președintelui să nu facă niciun compromis când va propune numirea noului ministru.

Președintele a spus că va cântări foarte bine cele două variante: varianta guvernului tehnocrat și pe cea a alegerilor anticipate. Vor mai avea loc consultări cu societatea civilă. E necesar ca acestea să aibă loc periodic.

Cristina Guseth, Freedom House România: Prioritatea este primenirea clasei politice și am cerut diminuarea membrilor Parlamentului, renunțarea la imunitate, votul în două tururi și votul prin corespondență, făcut corect. Președintele a încurajat oamenii să intre în politică.

Claudia Postelnicescu, Inițiativa România: L-am rugat pe Klaus Iohannis să transmită clasei politice că este lipsită de legitimitate. L-am rugat să fie mai transparent procesul prin care sunt invitați oameni din societatea civilă la consultări și să deschidă o platformă pe Administrația Prezidențială unde cetățenii și societatea civilă să-și exprime punctele de vedere.

Tudor Benga, OKIAN: Am aterizat aici pentru că prietenii și oamenii din jurul mei s-au mobilizat pe Facebook ca să mă trimită aici. I-am transmis președintelui că strada este mai deșteaptă decât i se dă credit. Strada înțelege fiecare artificiu tactic.

Președintele a spus că înțelege că acest moment este mai mult decât o schimbare de guvern. I-am transmis că e singurul politician care mai are legitimitate în clipa de față. Tot restul clasei politice este compromis.