Procurorul șef al DNA, Marius Voineag, a transmis că aducerea în țară a fugarului Ionel Arsene, baronul de Neamț care a plecat în Italia înainte de a fi încarcerat, ”creează premisele recâştigării încrederii cetăţenilor într-un sistem judiciar funcţional şi imparţial”.
DNA salută sâmbătă decizia definitivă a autorităţilor italiene de extrădare în România a fostului şef al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, arătând că această hotărâre vine în sprijinul eforturilor de aplicare a legii şi de respectare a sentinţelor judecătoreşti.
Potrivit DNA, ”încrederea cetăţenilor în actul de justiţie depinde de capacitatea instituţiilor de a demonstra, fără urmă de dubiu, faptul că nimeni nu este mai presus de lege”.
”Decizia de astăzi a Curţii de Casaţie din Italia vine să confirme faptul că eforturile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a investiga şi proba faptele de corupţie, munca judecătorilor de a analiza şi de a decide cu privire la aceste probe, precum şi determinarea Ministerului Justiţiei pentru aducerea în ţară a persoanelor condamnate, în vederea executării pedepselor, creează premisele recâştigării încrederii cetăţenilor într-un sistem judiciar funcţional şi imparţial.”, a declarat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Voineag.
Ministrul Justiției a anunțat, sâmbătă, că judecătorii de la Curtea de Casație din Italia au decis definitiv extrădarea lui Arsene.
„Astăzi, Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităților din România. Hotărârea este definitivă. În scurt timp va fi predat autorităților din țară”, a declarat Alina Gorghiu.
Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț a fost condamnat definitiv, de instanța română, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA.
Marilena Nedelcu