-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:10
No menu items!

Ce spune presa chineză despre vizita premierului Li Keqiang la București

spot_img

Li Keqiang

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la București este relatată pe larg de presa chineză, care amintește caracterul istoric al acesteia. Agenția de presă Xinhua anunța anterior că sosirea prim-ministrului Keqiang va”injecta putere” în relațiile de prietenie și în cooperarea practică dintre China și România, și prin extensie, dintre China și țările din Europa Centrală și de Est (CEE).

Potrivit agenției chineze de presă, agenda încărcată din cadrul vizitei va constitui ”o piatră de temelie” atât în dezvoltarea relațiilor China-România, cât și în cooperarea China – CEE, așa cum relata recent, într-un interviu, ambasadorul Chinei la București, Huo Yuzhen.

Potrivit acestuia, prietenia și cooperarea au fost mereu punctul-cheie în relația dintre China și România. Huo Yuzen a mai declarat că, în condițiile unei încrederi politice mutuale, care e în creștere de la începutul secolului 21, cele două părți și-au dezvoltat legăturile într-un parteneriat cuprinzător, prietenos și cooperant parafat în 2004.

Postul chinez de televiziune CCTV îl citează pe premierul român, Victor Ponta, potrivit căruia vizita istorică a omologului chinez în România și în regiunea Europei Centrale și de Est va întări legăturile de cooperare între cele două state.

”Faptul că prim-miniștrii din 16 state central și est europene se vor reuni la București, pentru întâlnirea China-liderii CEE, este o dovadă a dorinței puternice a acestor țări de a-și întări legăturile de prietenie cu China  și de a ne consolida cooperarea în materie economică și de comerț”, este una dintre declarațiile lui Ponta, citate de CCTV.

Postul de televiziune amintește că România a fost una dintre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. Comerțul bilateral s-a ridicat, în 2012, la 3,78 miliarde de dolari, în creștere de la numai 3 milioane de dolari în 2000.

”China adulmecă oportunitățile de investiții din Europa de Est”, titrează și Channel NewsAsia, care punctează că vizita lui Li Keqiang în România este prima pe care un premier chinez o face la București în ultimii 19 ani. Postul de știri arată că prim-ministrul este însoțit de șefii a peste 200 de companii de top, publice și private, din China.

Întâlnirea de la București are loc după ce China și UE au început discuții cu privire la un acord-cheie, menit să crească afluxurile de investiții dintre cele două state. ”Sute de oameni de afaceri est-europeni se vor bate pe atenția chinezilor – și pe banii lor – prezentând proiecte energetice, de transport și agricultură, care nu au finanțare”, relatează Channel NewsAsia.

Postul de televiziune mai notează că, la începutul anilor 2000, investițiile chineze în regiune erau aproape inexistente. În 2010, acestea au depășit 800 de milioane de dolari, potrivit Institutului de Dezvoltare în Europa Centrală de Est.

Potrivit institutului, după criza din zona euro, statele CEE cu ”economiile lor hibride, undeva între piețele emergente și cele dezvoltate, par a fi locuri mai dinamine pentru plasarea banilor chinezești”. Cu toate acestea, postul chinez de știri atrage atenția asupra faptului că experiența trecută în regiune implică prevenție pentru investitorii care așteaptă rezultate imediate.

Channel NewsAsia mai relatează că, până acum, în ciuda promisiunilor, Fondul pentru Cooperare Investițională China – CEE (ICF) nu a avansat în niciun fel, iar perspectivele sunt neclare. Jurnaliștii chinezi trec în revistă și proiectele din România în care s-au implicat investitori chinezi, dar și cele anunțate sau dorite de partea română.

Astfel, după negocieri îndelungate, România și-a asigurat o înțelegere cu Hudian Engineering pentru construcția, în 2014, a unei centrale nucleare la Rovinari. ”România speră să semneze contracte în valoare de miliarde de dolari, pentru construcția a două reactoare nucleare la Cernavodă și a două centrale electrice”, relatează Channel NewsAsia.

De asemenea, recenta preluare a Smithfield Foods – care deține un procesator de carne de porc lângă Timișoara – de către chinezii de la Shuanghui International este de așteptat să crească semnificativ exporturile de carne și animale vii spre China.

Publicația amintește și de proiectul Comarnic-Brașov, pentru care a depus o ofertă și China Communications Construction Company, din care chinezii s-au retras în luna septembrie, ”după ce oficialii români au declarat că nu pot importa forță de muncă și materiale din China, așa cum se planificase”.

”Problema e că partea chineză vrea să coordoneze proiectul și insistă pentru garanții de stat. Dar este imposibil”, a declarat președintele Camerei de Comerț Bilaterale România-China, Gabriel Ghelmegeanu, citat de presa chineză.

Premierul chinez, Li Keqiang, se află în România în perioada 25-28 noiembrie, unde este însoțit de o delegație formată din managerii a peste 200 de companii chineze, publice și private. Marți, premierul chinez și omologul său român, Victor Ponta, au adoptat o Declarație comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale.

Miercuri, premierul Li Keqiang va avea o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, va avea întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi va susţine un discurs în Parlament.

Cosmina Croitoru