Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri seara, la Antena 3, că este convins că Guvernul trebuie restructurat și că speră ca reorganizarea administrației centrale să reducă birocrația.
Principalele declarațiile ale premierului:
- Nu dau note, notele trebuie să le dea cetățenii. Noi ne-am îndeplinit partea de guvernare pentru perioada de timp. Am mărit salariile, pensiile, am început anul în deficitele stabilite, am depășit cele mai optimiste previziuni în ceea ce privește Banca Mondială. Ne-au creditat cu o creștere de peste 4. Avem o creștere de 6.4-6.5. S-a îmbunătățit ratingul de creștere al României, vă asigur că va fi mai mult.
- Vom scoate România din zona în care a fost în ultimii 27 de ani. Cu o autostradă de la Ungheni-Iași-Brașov care apoi să iasă din țară. O autostradă de care nu s-a vorbit. București-Craiova-Caraș-Timișoara. Și la sud de Carpați tot țara noastră e. Toate sunt discutate cu BERD, cu Banca Mondială și ne apucăm de treabă. Dacă le pornim, nu le mai oprește nimeni. Este vorba de 10 miliarde. Începem anul ăsta Brașov-București să fie gata.
- Un Guvern cu 28 de ministere e cam mult. Eu mi-aș dori să înceapă cu 1. Că-s 11, că-s 19, să înceapă cu 1. S-au creat de-a lungul timpului o mulțime de pui. Le-aș dori comasate la loc. Elimină birocrația. Să limităm cheltuielile, să eficientizăm actul administrației publice.
- Eu nu fac parte din nicio tabără, din niciun trib, sunt membru PSD. Eu m-am angajat la debirocratizare. Stau în funcția asta căt simt că pot să ceea ce cred că e bine. Dacă nu mai simt, mă duc acasă.
- Nu am niciun membru al Guvernului, cu excepția cazului de astăzi cu care să nu pot lucra. Ieri vă spuneam altfel, dar azi m-am mințit cu martori.
- Dacă se consideră că nu am dreptate, eu plec acasă. Că nu sunt ultimul prim-ministru. Eu vreau un guvern mai suplu. Să nu mai alerge cetățeanul.
- Eu cred că la Ministerul Sănătății e o chestiune de sistem care se apără. Au fost niște oameni care nu au fost deranjați de nimic. Începem să deranjăm. Eu vă asigur că domnul Bodog încearcă să rezolve problemele sistemice. Nu e un demers de efort, ci de rezultat. Trebuie să ne și reușească. Am văzut o scrisoare trimisă domnului Bodog trimisă de un secretat de stat în care acesta își exprima îngrijorarea legată de aprovizionarea cu vaccinuri. Era tocmai secretarul de stat care se ocupa de vaccinuri. I-am reproșat că domnul respectiv mai e secretar de stat. E mai ardelean așa.
- Avem în intenție să mai facem ceva și pe la CFR. O călătorie cu trenul de 200 de km să nu dureze patru ore. Sunt niște baieți care au făcut linii de mare viteză. La Deva au uitat să-i facă niște pasarele. Avem o linie ferată de mare viteză care are trecere cu barieră, la nivel. Trebuie să le luăm la mână pe toate să le punem într-o situație de normalitate.
- Vă dau o veste proastă legat de o veste bună. Am încercat și se pare că reușim o chestie: să rescumpăram 51 la sută din acțiunile pe care le are Daewoo la Șantierul Naval din Mangalia. Am constat că statul român nu mai știe să facă lucrul ăsta. Știe doar să vândă. Cum putem să cumpărăm niște acțiuni. Să avem un șantier naval al statului. Să facem niște fregate ale armatei. Să facem și mentența la noi. Poate mai facem și o bărcuță la noi. Dar nu e o posibil ca statul român să nu aibă un șantier naval. O să zică lumea că sunt un comunist și securist. Dar m-am cam săturat.
- (…)Am relații de prietenie strânsă cu unii membri din Cabinet. Domnul vicepremier Marcel Ciolacu. Ne știm de 25 de ani. Cu vacanțe, cu familii. Muncește mai mult decât orice alt ministru. Omul ăsta nu a stat la serviciu mai puțin de 12 ore. Am venit împreună, plecăm împreună. Petru Daea e un ministru extraordinar, vorbesc cu foarte mult respect despre el.