Vâscul – simbolul iubirii
Încă din cele mai îndepărtate timpuri, vâscul este considerat simbol al iubirii, al păcii și al norocului. Originară din Europa și sud-vestul Asiei, planta semiparazită, care crește pe tulpina altor pomi, este un afrodisiac plin de magie, are puteri de lecuire a infertilității femeilor și de regenerare a organismului. Apariția vâscului la solstițiul de iarnă anunță sosirea iernii. Cu două sute de ani înainte de Hristos, în ajun de Crăciun, druizii îl culegeau pentru a-și împodobi casele. Popoarele războinice opreau luptele cu ajutorul vâscului.
Vâscul era planta sacră a zeiței Frigga, zeița dragostei și mama lui Balder, zeul soarelui. Balder a avut un vis care îi prevestea moartea, speriindu-și mama foarte tare, deoarece, dacă Balder ar fi murit, ar fi dispărut viața de pe Pământ. Balder nu putea fi rănit de nici o ființă de pe pământ, însă avea un dușman de moarte. Loki, zeul răului, cunoștea o plantă misterioasă, care creștea în meri și stejari și, astfel, confecționează o suliță din vâsc, i-o dă zeului iernii, Hoder, care era orb și îl omoară din greșeala pe Balder. Timp de trei zile, fiecare element al universului s-a străduit să-l readucă la viață pe Balder, iar Frigga, mama sa, a reușit să-l învie. Se spune că lacrimile vărsate pentru fiul său s-au transformat în bobițe albe și, în ziua în care fiul său a reînviat, Frigga i-a îmbrățișat și i-a sărutat pe toți cei care treceu pe sub vâsc.
Astfel, a rămas scris ca, cei care se află sub vâsc, să se iubească și să se sărute, pentru a avea noroc în dragoste. Sărutul sub vâsc este asociat cu festivitățile Saturnaliilor organizate de greci și cu tradițiile primitive legate de căsătorie, avându-și originea în mai multe credințe. Când un bărbat sărută o femeie, trebuie să rupă o bobiță albă din vâsc și, după ce toate bobițele au fost rupte, nimeni nu se mai sărută sub coronița de vâsc. Deși semnificația străveche a fost uitată, obiceiul s-a păstrat în multe țări și, când un cuplu de îndrăgostiți se sărută sub vâsc, înseamnă că vor avea o relație lungă și fericită. În Franța, acest obicei se practică în ziua de Anul Nou.
C.N.