4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:19
No menu items!

Ce se întâmplă în lume cu medicamentele dedicate COVID-19 (Nature)

spot_img

Cercetătorii lucrează intens pentru a testa o mare varietate de tratamente potențiale COVID-19. Aceste terapii acoperă gama largă, de la medicamente generice cunoscute, cum ar fi medicamentul hidroxiclorochinină pentru malarie, până la molecule mici experimentale precum remdesivir, care a fost testat anterior împotriva virusului Ebola. Oamenii de știință explorează, de asemenea, tratamente cu anticorpi care împiedică răspunsul imun al organismului, scrie Nature.

Fiecare tratament se va confrunta cu provocări diferite la creșterea producției, spune Stephen Chick, care studiază managementul asistenței medicale la INSEAD din Fontainebleau, Franța. „Dacă are succes și tehnologia este apoi adoptată, trebuie să fii pregătit să livrezi”, spune Chick. „Și dacă nu ești, ai probleme.”

Producătorul Remdesivir, Gilead Sciences din Foster City, California, a lucrat luni întregi pentru îmbunătățirea producției compusului, chiar înainte de cea mai recentă lansare a datelor. După ce Administrația SUA pentru Alimente și Droguri (FDA) a autorizat utilizarea medicamentului pentru COVID-19 în conformitate cu regulile de urgență la 1 mai, compania a anunțat că s-a adresat producătorilor de medicamente din întreaga lume pentru a găsi modalități de a stimula producția.

Până atunci, Gilead și-a eficientizat deja procesul de fabricație – reducerea timpului pentru a produce loturi mari de medicamente între 9-12 luni și 6–8 luni – și căutând surse alternative pentru substanțele chimice rare necesare. (Gilead a spus că nu poate dezvălui materiile prime care intră în remdesivir.)

Compania a proiectat că ar putea face suficient de mult remdesivir pentru a trata un milion de oameni până la sfârșitul anului și, probabil, de două ori mai mulți dacă constată că dozele mai mici din medicament sunt suficiente pentru a reduce timpul de recuperare de la COVID-19.

Producția poate fi și mai delicată pentru terapii mai complexe, precum proteine ​​sau anticorpi. Cercetătorii speră că anticorpii care blochează anumite procese ale sistemului imunitar vor ajuta împotriva COVID-19, prin restrângerea răspunsurilor imunitare.

Genentech din San Francisco, California, face un astfel de anticorp, numit tocilizumab (Actemra), care blochează activitatea unui regulator al sistemului imunitar numit IL-6. Tocilizumab este deja aprobat pentru utilizare împotriva unor forme de artrită, dar, dacă se dorește a fi util împotriva COVID-19, producția ar trebui să fie extinsă în mare măsură.

Tratamente cu anticorpi, cum ar fi tocilizumab, sunt făcute în celule cultivate în cultură, cel mai adesea în celulele ovarului de hamster chinezesc. Anticorpii sunt folosiți din ce în ce mai mult pentru a trata o serie de boli, de la diverse forme de cancer la artrită, iar cercetările au sporit producția. Cu aproximativ zece ani în urmă, un producător s-ar putea aștepta să obțină mai puțin de 1 gram de anticorp la un litru de cultură celulară; Acum, de obicei, extrag 5 grame sau mai mult din același volum, spune Charles Christy, șeful soluțiilor comerciale la firma Lonza din Visp, Elveția.

O cultură de 2.000 de litri ar putea produce suficient de mulți anticorpi pentru a alimenta un studiu clinic timpuriu, dar producătorii de medicamente se pot extinde până la 20.000 de litri de cultură cultivată în cuve de oțel gigant pentru a face față încercărilor mai mari și comercializării.

Deoarece medicamentele cu anticorpi sunt acum o parte atât de mare a industriei farmaceutice, există tendința de a fi mai mulți furnizori de reactivi cheie, spune Christy. Dar poți fi întotdeauna orbit, spune el. „Noi și alții ne uităm foarte tare la lanțul nostru de aprovizionare.”

El a descoperit că aceasta este calea cea mai grea în urma cutremurului din 2011, lângă Fukushima, Japonia. Doar câteva fabrici din lume au fabricat polietilenglicol chimic pentru medicamente, ceea ce poate prelungi timpul în care unele terapii proteice rămân stabile în sânge. Toate erau în Japonia.

Tocilizumab nu a fost încă dovedit că ajută pacienții împotriva COVID-19, dar Genentech spune că și-a crescut deja oferta cu 50% și lucrează pentru creșterea în continuare a capacității.

Dar chiar și atunci când companiile lucrează proactiv pentru a construi oferta, cererea va depăși aproape cu siguranță ofertele inițiale ale oricărui compus găsit a fi efectiv împotriva COVID-19. Aceasta ridică problema determinării primului tratat. Plângerile au apărut deja cu privire la alocarea de remdesivir: Gilead a donat stocurile de medicamente pentru a trata COVID-19, cu aproximativ 40% – suficient pentru a trata 78.000 de persoane din Statele Unite. Guvernul SUA a distribuit aceste flacoane în state individuale, dar unele spitale s-au plâns de lipsa de acces.

De asemenea, compania a anunțat săptămâna aceasta că a încheiat acorduri cu cinci producători de medicamente generice. Acești producători pot produce remdesivir pentru distribuție în 127 de țări care au acces limitat la asistență medicală, fără a plăti redevențe către Gilead. Acordul va rămâne până când se va încheia urgența globală de sănătate sau se va găsi un alt tratament sau vaccin pentru COVID-19.

ARTICOLUL INTEGRAL AICI.