0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:35
No menu items!

Ce se întâmplă cu prețurile la gaze sau energie dacă furnizorul de pe piața concurențială intră în faliment? ANALIZĂ

spot_img

Pe fondul scandalului declanșat de liberalizarea pieței de energie electrică, lucru care nu s-a întamplat și la liberalizarea pieței de gaze, consumatorii casnici au intrat în panică. Prima lor grijă a fost aceea că ar putea rămâne fără curent sau gaze, dacă nu au ales un furnizor concurențial sau dacă actualul furnizor intră în insolvență sau faliment. Însă, prin lege, niciun consumator nu va putea fi sistat de la aprovizionarea cu serviciile de utilități (apă, gaze, energie) și că, în mod automat, acesta va fi preluat de către un alt furnizor de servicii. Desigur, într-o atare conjunctură, fiecare se întreabă: la ce preț va fi preluat de un alt furnizor?

De obicei, răspunsul la această întrebare este ca prețul oferit de noul furnizor va fi unul mai mare. În realitate, nu de fiecare dată este valabilă această ipoteză. Vom prezenta mai jos un exemplu concret, din piața de gaze.

AIK Energy, furnizor atât în piața de gaze, cât și în cea de energie electrică, a avut până de curând cele mai mici prețuri pentru consumatorii casnici. Nu întâmplător, într-o perioadă relativ scurtă de timp, AIK Energy a reușit să își formeze un portofoliu de clienți de invidiat pentru mulți alți furnizori mai vechi. Din păcate, AIK Energy a ajuns în postura în care să ofere spre vânzare gaze naturale la prețuri mai mici decat cele de achiziție și, în paralel cu o activitate riscantă în piața regională, a intrat în insolvență. Amintim că, la un moment dat, AIK Energy era cel mai mare importator de gaze din România și că problemele financiare apărute la sfârșitul anului trecut puteau pune în mare dificultate inclusiv aprovizionarea cu gaze a României în perioada de iarnă. Din fericire, pentru că nu a fost frig, am reușit să trecem peste acest pericol.

Nu acest lucru ne interesează însa în acest articol. Cu sprijinul Asociației Energie Inteligentă, vom demonstra că toți clienții care erau abonați la furnizarea de gaze de la AIK Energy și care au fost nevoiți să treacă în serviciul de ultimă instanță ar putea avea prețuri chiar mai mici decât cele pe care le aveau la AIK Energy. Cu siguranță, situația relatată nu va rămâne una singulară, ceea ce ne îndreptățește să le precizăm rcelor care mai cred că pot rămâne fără curent sau gaze că “dracul nu este atât de negru precum se spune”.

Cu siguranță există și altă variantă, ca prețurile să crească, după cum au anunțat deja anumiți furnizori de ultimă instanță pe segmentul furnizării de energie electrică. Dar, ceea ce vrem să remarcăm ține de faptul că nu este cazul să ne panicăm, ci doar să știm cum alegem.

Concret, AIK Energy este în incapacitate de plată, urmare a blocării conturilor de către mai multe bănci și nu mai poate derula plăti, respectiv nu mai poate cumpăra și vinde gaze. În acest sens, pentru ca toți clienții acestuia să nu ramână fără gaze în plină iarnă, conform legislației în vigoare se prevede să existe un Furnizor de Ultima Instanță (FUI), numit de Autoritatea Nationala de Reglmenetare îîn domeniul Energiei, care urmează să livreze gaze naturale timp de 3 luni, timp în care consumatorii trebuie să își caute un alt furnizor de gaze.

Prețul pe care-l vor plati consumatorii la gaze la noul furnizor – FUI (dacă clientul este din partea de sud a țării) este de 106,23 lei/MWh în luna noiembrie 2020, probabil cca. 109 lei/MWh în luna decembrie 2020 și probabil cca. 111 lei/MWh, în luna ianuarie 2021 (prețuri fără TVA).

Un consumator care a încheiat contract cu AIK în iunie 2020 are în contract un preț de cca 112 lei/MWh. Astfel, în perioada următoarelor 3 luni, consumatorii casnici care au fost notificați de AIK de rezilierea contractului, probabil vor avea un preț mai bun decat îl aveau la AIK și vor avea de câștigat.

Important este ca în această perioadă de 3 luni fiecare consumator să-și caute un alt furnizor de gaze și să încheie un alt contract. În momentul de față, prețurile la gaze sunt sub 100 lei/MWh, astfel încât se poate obține pentru următoarele luni un preț mai mic decat cel avut în contractul cu AIK.

Alexandru Moldovan