Șeful ASF, Nicu Marcu, a anunțat că, după audierile din Parlament, s-a decis plafonarea prețului polițelor RCA.
”Prețul polițelor de asigurare nu o să crească în urma acestei acestui faliment, pentru că deja luăm niște măsuri cu privire la proiectul de hotărâre de Guvern pe care l-am înaintat Ministerului de Finanțe, astfel încât tarifele practicate de către asigurători, nu tarifele de referință, să rămână cele din 2022.
Deci efectul pe următoarele șase luni, până când dispare efectul ieșirii Euroins din piață, se dispersează la celelalte companii.
Această piață, în comparație cu alte piețe din lume, din Europa și internațional, într-adevăr, este dominată de RCA, o chestiune în anomalie pentru piața din România, pentru că, în general, companiile de asigurări, cele solide, se bazează pe alte categorii de asigurări, nu pe cele RCA.
Prin proiectul de hotărâre de Guvern avem niște compensații.
Noi reglementăm de așa natură încât companiile de asigurări aflate în piață acum să nu piardă, astfel încât să poată să susțină în perioada următoare cota de RCA care se va repartiza”, a declarat șeful ASF, Nicu Marcu.
Întrebat dacă ar trebui să îşi dea demisia, aşa cum au şi cerut unii parlamentari în comisiile reunite, în urma crizei de pe piaţa asigurărilor, șeful ASF a precizat: ”Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în privinţa companiei City şi în privinţa companiei Euroins a identificat toate defecţiunile acestor companii şi Autoritatea a solicitat intrarea în faliment a acestor companii. De ce trebuie să ne dăm demisia? Pentru că noi am identificat şi am solicitat intrarea în faliment?”.
Nicu Marcu a spus, luni, la audierea în comisiile de specialitate ale Senatului, că cele două companii falimentare, City Insurance şi Euroins, au fost „Muma Pădurii”. El precizat că ambele au fost amendate de ASF cu 16 milioane lei într-un an şi jumătate.
Conducerea ASF a participat luni la comisiile reunite de buget şi economică din Senat, pentru a da explicaţii cu privire la tarifele RCA şi la insolvenţa Euroins.
Adina Silav