2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:59
No menu items!

Ce se întâmplă cu dosarul Rompetrol, în care Dinu Patriciu era judecat pentru delapidare

spot_img

Dosarul Rompetrol, în care Dinu Patriciu este judecat la Curtea de Apel București pentru delapidare și manipularea pieței de capital a suferit, în ultimul an, mai multe amânări succesive, deoarece omul de afaceri nu a mai putut fi citat.

Dinu Patriciu, partaj pe 2,3 miliarde de euro

Din punct de vedere tehnic, la următorul termen, Curtea de Apel București va trebui să confirme informația și să solicite avocaților certificatul de deces al omului de afaceri, fie de la ultimul domiciliu, fie de la Ambasada României la Londra. După ce se obține certificatul de deces, de la primăria de la ultimul domiciliu în România, se va solicita lista moștenitorilor lui Patriciu. După ce se comunică și aceste nume, instanța va dispune introducerea acestora în cauză și citarea lor în proces.

Dacă după dezbaterile finale de la apelul de la Curtea de Apel București, judecătorii vor admite apelul DIICOT, ceilalți inculpați din dosar pot fi condamnați, dar față de Patriciu se va dispune încetarea procesului penal ca urmare a decesului.  În schimb, moștenitorii pot fi puși să plătească eventualele daune.

Procesul Rompetrol în care Dinu Patriciu este judecat la Curtea de Apel București pentru delapidare și manipularea pieței de capital s-a amânat succesiv după ce magistrații nu au putut realiza procedura de citare cu Patriciu. Dinu Patriciu nu și-a mai trimis nici avocatul la ultimele termene ale procesului de la Curtea de Apel. Magistraților nu li s-a întors nicio dovadă că omul de afaceri a primit citația care să-l înștiințeze de termenele de judecată, deși s-a făcut adresă inclusiv la spitalul Royal Free Hospital, locație unde unul din avocații lui Patriciu, Gheorghe Dragomir, susținuse că acesta ar fi internat.

În cauză a fost audiat fostul ministru al finanțelor, Florin Georgescu, care le-a spus magistraților că nu cunoaște modul în care a fost înregistrată și gestionată creanța Libia de direcția de specialitate din interiorul Ministerului de Finanțe. La începutul lunii aprilie, Curtea de Apel București a admis cererea de probe a procurorilor DIICOT, prin care aceștia au solicitat reaudierea unor martori considerați importanți. Printre aceștia se regăseau Ionuț Costea și fostul ministru de Finanțe, Florin Georgescu.

În temeiul art.420 alin.5 Cod procedură penală încuviințează cererile formulate de reprezentantul Ministerului Public și apelantul intimat Grama Petrică și dispune readministrarea probei testimoniale constând în declarațiile martorilor Popescu Moise, Georgescu Florin, Ene Constantin, Mergeani Iancu, Costea Mircea Ionuț precum și administrarea probei constând în declarațiile martorilor cu identitate protejată George Rice și Radu Comănescu. Dispune efectuarea adresei către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DIICOT pentru a prezenta martorii cu identitate protejată,

se arată în încheierea Curții de Apel București din 8 aprilie.

Cristi Ciupercă