3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:13
No menu items!

Ce s-a spus la Congresul extraordinar al PNL

spot_img

Congresul extraordinar al PNL, de la Palatul Parlamentului, a fost deschis de preşedintele interimar, Gheorghe Flutur, care a explicat de ce s-a ajuns la acest congres în doar şase luni. Fiecare lider liberal a avut un scurt discurs, iar în scurt timp va începe votarea pentru alegerea preşedintelui partidului.

”Am să am o abordare foarte directă pentru că sunt foarte conştient că pe buzele dvs există întrebarea de ce aşa de repede, după 6 luni şi care sunt noutăţile că majoritatea aţi susţinut şi moţiunea câştigătoare. Aşa este. Dragi colegi, a ne asuma că se poate şi mai bine este o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste zile”, spus preşedintele interimar, Gheorghe Flutur, care a anunţat că în sală sunt prezenţi în sală peste o mie de delegaţi, din cei 1.300 aprobaţi.

Acesta a explicat că noua conjunctură geo-politică, economică, de crize care nu erau acum 6 luni, îi obligă le liberali să îmbunătăţească programul PNL. 

”Atitudinea noastră şi aceste lucruri trebuie să ne facă să recunoaştem ce nu a mers şi să îndreptăm. Suntem în măsură să recunoaştem şi să schimbăm în mai bine din mers aceste lucruri. Eu, în calitate de prim vicepreşedinte ales, care am fost alături de cealaltă moţiune, am să am o abordare scurtă, dar la obiect pentru că o să vedeţi în moţiunea domnului prim ministru Nicolae Ciucă două lucruri importante, mari. În primul rând, care este strategia pentru dezvoltarea României şi ce vrem să facem cu PNL ca să fie vehicul credibil să facă aceste lucruri”, a mai declarat Flutur.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a afirmat că sunt ”vremuri complicate”.

”Nu o să fiu la fel de zâmbăreţ ca de obicei (…) pentru că sunt extrem de îngrijorat”, a afirmat Rareş Bogdan, salutând prezenţa în sală a mai multor lideri, inclusiv a lui Flori Cîţu.

Lucian Bode a subliniat că Nicolae Ciucă este ”omul potrivit, la momentul potrivit”.

”Vom fi victorioşi, dacă vom reuşi să facem performanţă la guvernare şi dacă vom câştiga în coerenţă şi încredere în viaţa de partid”, a mai afirmat Bode. 

Acesta a precizat că PNL are nevoie de stabilitate. 

”Trebuie să generăm stabilitate, credibilitate şi siguranţă, atât în acţiunea politică internă, cât şi în actul de guvernare centrală şi locală. Avem un candidat credibil şi echilibrat la preşedinţia PNL, pe domnul prim-ministru Nicolae Ciucă, care  garantează eficienţa guvernării într-o mare coaliţie, în contextul actual marcat de multe crize globale”, a adăugat Bode. 

Nicolae Ciucă: Nu am nici experienţa dumneavoastră în politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt

Candidatul pentru funcţia de preşedinte al PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, în discursul susţinut în cadrul Congresului extraordinar al PNL, că nu vrea să pară ceea ce nu este şi a subliniat că nu are experienţă în politică, dar este pregătit să îşi asume funcţia de lider al liberalilor.

”Eu nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am nici experienţa dumneavoastră în politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt. Sunt pregătit să îmi asum această funcţie tocmai pentru că am încredere în experienţa dumneavoastră şi în voinţa de a merge mai departe şi nu oricum, ci asumându-ne să trecem ţara prin această criză, să luăm măsurile cele mai potrivite pentru protejarea românilor, a economiei şi a locurilor de muncă, pentru a aduce investiţii noi şi pentru a diminua impactul creşterii preţurilor”, a spus Nicolae Ciucă.

Candidatul la şefia PNL a mai afirmat că România este condusă de un preşedinte care provine din rândurile Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, precizând că acesta este alături de liberali şi liberalii trebuie să fie alături de el. El a precizat că liberalii trebuie să meargă înainte “mai uniţi, mai competenţi, mai eficienţi”.

“Am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului e dată de primari, de consilieri, de preşedinţii consililor judeţene, de senatori şi deputaţi, dar mai ales e dată de toţi membrii PNL şi de votanţii noştri. Nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experienţă politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. (…) Sunt pregătit să îmi asum această funcţie pentru că am încredere în experienţa dumneavoastră”, a transmis Nicolae Ciucă.

Ciucă a mai subliniat, în discursul său,  că investiţiile „sunt cel mai puternic medicament pentru o economie în situaţie de criză” şi că trebuie să existe „un sistem de reglementare predictibil, guvernat de domnia legii, nu unul discreţionar, un sistem care să asigure echitate, transparenţă şi dinamism”.

„Oglinda partidului nostru este guvernarea. În acest context, investiţiile sunt cel mai puternic medicament pentru o economie în situaţie de criză. De aceea, după mulţi ani, am reuşit ca, la mai puţin de o lună de la preluarea guvernării, până să înceapă anul 2022, să avem bugetul aprobat în Parlament. Prin acest buget am alocat cea mai mare sumă pentru investiţii din ultimii 30 de ani – 88 de miliarde de lei”, a menționat Ciucă.

El a adăugat că România are la dispoziţie aproape 80 de miliarde de euro din fonduri europene, în PNRR şi cadrul financiar multianual.

„Cum spuneam, nu vom mai avea nicio scuză dacă nu vom folosi eficient aceste fonduri pentru a duce la capăt marile proiecte din sistemul de învăţământ şi din sistemul medical, marile proiecte de investiţii în infrastructură, energie şi digitalizare. (…) Afirm toate acestea – şi au punctat foarte bine mai devreme colegii mei – pentru că absorbţia fondurilor europene de către România nu a atins acel nivel de performanţă optimă. De aceea politicile liberale trebuie să menţină în centrul lor obiectivul de a creşte capacitatea de absorbţie”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

                                                                                                                  Adina Silav