Un studiu realizat de un grup de cercetători americani arată că persoanele care nu consumă deloc alcool au un risc mai mare de a muri prematur.
Studiul coordonat de Charles Holahan, profesor de psihologie la Universitatea Texas din Austin a fost realizat pe indivizi cu vârstele cuprinse între 55 şi 65 de ani, pe o perioadă de 20 de ani, și a ţinut cont de variabile diverse, precum statutul socio-economic şi frecvenţa practicării unor activităţii fizice.
Cele mai scăzute șanse de deces le-au avut persoanele care consumaă alcool cu moderație (1-3 pahare pe zi), iar cele mai ridicate, cei care nu au băut alcool niciodată. Dintre cei 1.824 de participanţi, 41% dintre băutorii moderaţi au murit prematur, în timp ce în rândul voluntarilor care nu consumau deloc alcool acest procent a fost de 69%. Băutorii înveteraţi au beneficiat şi ei de o rată mai mică (60%) în comparaţie cu voluntarii care nu consumau deloc alcool.
O explicaţie posibilă ar consta în faptul că alcoolul poate fi un excelent „lubrifiant social”, iar comportamentele sociabile sunt considerate esenţiale pentru menţinerea sănătăţii fizice şi mintale. De asemenea, persoanele care nu beau alcool prezintă semne mai pronunţate de depresie decât consumatorii de alcool.
Deși riscă alte afecțiuni asociate consumului excesiv de alcool, unele ducând în final la deces (ciroză, anumite tipuri de cancer, accidentele sau afectarea puterii de judecată), marii consumatori de alcool prezintă, în general, un risc mai mic de deces decât persoanele care nu consumă deloc băuturi alcoolice.
Olimpia Diaconiuc