Uriașul sit arheologic precolumbian, construit de mayaşi, se află în partea central-nordică a peninsulei Yucatan, în Mexic.
Chichenitza a fost un centru regional al câmpiilor mayașe din nord, iar situl prezintă o multitudine de stiluri arhitecturale, semn al migrațiilor popoarelor din centrul Mexicului, al cuceririlor şi al schimburilor culturale.
Chichenitza a fost inclusă în UNESCO pentru frumuseţea proporţiilor, rafinamentul construcţiei şi splendoarea sculpturilor decorative, fiind capodopera arhitecturii meso-americane din patrimoniului universal.
Prin semnificaţia istorică, simbolistica complexă şi conservarea excelentă a minunatelor edificii, Chichenitza reprezintă o minune a culturii şi a civilizaţiei moderne.
Miezul complexului arhitectural Chichenitza este piramida Kukulkan, un vechi oraş mayaş. În lumina soarelui sau în umbra norilor, armonia piramidei în trepte pare cu adevărat desăvârşită: cele patru feţe din piatră se înclină cu fineţe spre orizonturi, iar pe mica platformă superioară se află un templu dedicat cultului zeului Kukulkan, şarpele cu pene.
Accesul pe piramidă a fost interzis, pentru a evita degradarea ireversibilă, proporţionalitatea elementelor arhitecturale fiind admirată cel mai bine de la o uşoară depărtare. Atracţia principală a piramidei este coborârea simbolică a şarpelui cu pene, un efect extraordinar de lumină, observat timp de zece minute în zilele de echinocţiu.
Un alt detaliu nemaipomenit şi impresionant al piramidei este ecoul format pe partea nordică, de către şirul de trepte – la o bătaie din palme, sunetul se loveşte de pietre şi se transformă în ţipătul păsării Quetzal, ce simboliza forţa creatoare mayaşă, unindu-se cu şarpele în personificarea zeului Kukulkan.
R.M.