Respingerea tuturor celor patru candidaturi depuse pentru postul de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) după revocarea Laurei Codruței Kovesi a stârnit valuri în spațiul public, ministrul Toader Tudorel fiind acuzat, printre altele, că ar avea nume de procuror favorit, care ar urma să se înscrie la a doua procedură.
Evoluția evenimentelor precum și mai multe surse contactate de reporterii Sursa Zilei arată, însă, că ce s-a întâmplat la prima procedură pentru desemnarea noului șef DNA nu este deloc surprinzător. Mai exact, era aproape cert că trei din cele patru candidaturi – procurorul Marius Iacob, procurorul Elena Grecu și procurorul Florentina Mirică – vor fi respinse de ministrul Toader.
”Din moment ce Toader a făcut un raport în care a reclamat că DNA sub conducerea lui Kovesi nu a funcționat corect, nu avea cum acum să numească noul șef dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Kovesi, care au funcționat în DNA în timpul neregulilor reclamate de ministru. S-ar fi contrazis singur”, au explicat surse judiciare pentru Sursa Zilei.
Ca element de cancan, se pare că, dintre toți candidații înscriși în prima procedură, ministrul Tudorel Toader a fost cel mai încântat de Marius Iacob, dar nu l-a numit ținând cont de cele explicate de sursele noastre și confirmate ulterior chiar de ministru într-o declarație dată pentru Antena 3.
”Imaginați-vă cum aș fi putut eu, ca minsitru al justiției, să îl desemnez pe Marius Iacob la șefia DNA-ului câtă vreme el a scris în proiectul managerial faptul că a coordonat zece structuri teritoriale, printre care una este Ploieștiul. S-a înscris probabil din dorința de a îndrepta ceea ce, probabil, în prealabil, a stricat la Ploiești sau la celelalte. I-aș fi dat, în detrimetul situației de la Ploiști, un fel de certificat, i-aș fi validat ceea ce n-a coordonat la Ploiești”, a declarat minsitrul Tudorel Toader la Antena 3.
În două săptămâni, Ministerul Justiției va anunța noii candidați
Conform noii proceduri, pe 29 august Ministerul Justiției urmează să anunțe candidații care îndeplinesc condițiile pentru șefia DNA dintre cei noi înscriși până la acel moment. După ce acest pas, în perioada 3-6 septembrie, candidații admiși vor susține interviul în fața ministrului justiției care ar urma să stabilească noul procuror șef al DNA.
”Deși multă lume bănuiește că ministrul are un nume în cap, adică ceva de genul că îl va pune pe X-ulescu șef la DNA lucrurile nu stau deloc așa. Mai exact, Toader nu are acum nicio opțiune concretă pentru șefia insituției anticorupție, dar are în minte un profil al viitorului procuror șef pe care îl vrea. Mai exact, acesta ar urma să fie bărbat, să fie procuror cu experiență, să nu fie cunoscut ca având o relație bună cu serviciile și să nu fi fost în DNA sub mandatele lui Kovesi”, au explicat surse judiciare pentu Sursa Zilei.
În plus, spun aceleași surse, ministrul Toader își dorește ca noul procuror șef să-și asume luarea unor măsuri concrete de reformare a instituției, începând cu eliminarea din cadrul DNA a procurorilor care au avut rezultate slabe.
Lipsa unor măsuri concrete din proiectul de management a fost, de altfel, unul din motivele pentru care, în prima procedură de stabilire a noului șef DNA, a fost respins singurul candidat care se apropia de profilul dorit de Tudorel Toader pentru șefia instituției anticorupție. Este vorba despre procurorul Cristi Lazăr, adjunctul Secției a II-a din Parchetul General.
Cristi Ciupercă