Citricele, ouăle, tutunul, fasolea, zahărul și carnea de porc s-au scumpit cel mai mult în luna august, în timp ce prețurile fructelor și legumelor proaspete au scăzut chiar și cu până la nouă procente față de luna iunie.
Astfel, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că, față de luna iunie, în august citricele și alte fructe meridionale s-au scumpit cu 5,11%, ouăle cu 3,55%, tutunul cu 1,76%, fasolea cu 1,55%, zahărul cu 1,37%, iar carnea de porc cu 1,13%.
Cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete, cu 9,27%, cartofii cu 3,06% și alte legume și conserve de legume cu 2,95%.
Prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,2% în luna august 2016 comparativ cu luna august 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a prețurilor de consum a fost de +0,3%, arată oficialii INS.
Potrivit acestora, în august 2016, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu august 2015, este de 40,4%, cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul zero – 2,5% dețin o pondere de 47,4%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 12,2%.
Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2015 – august 2016) față de precedentele 12 luni (septembrie 2014 – august 2015), calculată pe baza IPC, este de 1,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de 1,4%.
R.D.