4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 17:20
No menu items!

Ce premier ar numi Geoană dacă va câștiga președinția

spot_img

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale 2024, a declarat că, în cazul unei victorii, nu va fi obligat de Constituția României să numească premierul din partidul câștigător, cu excepția situației în care acel partid obține peste 50% din voturi. El a subliniat că experiența și competența viitorului premier vor fi esențiale în decizia sa.

„Când am decis să revin în politica românească după aproape 10 ani de detox, m-am gândit foarte serios dacă merită să te întorci și a doua întrebare a fost cum o faci? Adică te întorci pentru ce? Ce vrei să faci dacă vrei să candidezi și eventual să câștigi președinția României? Soluția pe care eu am găsit-o, și cred că este singura câștigătoare și singura care poate genera schimbarea adevărată în România, este aceea de a nu fi dependent de partide. E cea mai complicată propunere pe care o poate gândi cineva pentru că n-ai în spate mașinărie, banii imenși, banii publici pe care partidele le împing pe panouri și la televiziuni”, a spus Mircea Geoană, duminică seară, la Antena 3 CNN.

Întrebat ce va face dacă va ajunge președinte, dar configurația politică îi este ostilă și nu îl ajută cu nimic, Geoană a răspuns: „Puterea președintelui ales este demonstrată președinte după președinte. Actualul premier, Marcel Ciolacu, a executat întocmai și la timp tot ce i-a spus președintele Iohannis și erau dușmani și ostilitate maximă. Victor Ponta a semnat un contract de guvernare cu fostul președinte Băsescu. Deci, președintele României are atât de multă putere politică, constituțională, instituțională și morală, pentru că vine cu voturi masive ale românilor, încât problema de a lucra cu partidele nu este o problemă. Nu văd o dificultate”.

Acesta a precizat că, potrivit Constituției, președintele trebuie să fie independent de partide, iar el ar avea acest avantaj prin faptul că intră în cursa pentru prezidențiale ca un candidat independent.

„Eu spun că am libertatea, în condițiile în care voi fi ales, să pot să mă uit la partidele votate de români, evident, și să mă uit fără să am o preferință inițială”, a mai precizat Mircea Geoană.

Fostul secretar general adjunct al NATO a spus că el este „lebăda neagră”. „Aici vorbim despre evenimente care modifică spectrul electoral și politic în România. Evident că eliminarea doamnei Șoșoacă este un astfel de eveniment. Afacerea NORDIS și clanul de protecție politic, o imobiliară din spatele lui, reprezintă a 2-a și, sper eu, intrarea mea în turul doi și, eventual, câștigarea președinției este adevărata lebădă albă, în sensul că modificăm câmpul magnetic al politicii românești”, a mai spus Geoană.

Întrebat pe cine ar dori și pe cine nu în funcția de premier, dacă ar câștiga alegerile prezidențiale, ținând cont de actuala clasă politică din România, Geoană a spus că nu știe cine va fi la conducerea partidelor după alegeri, dar „în buna tradiție politică românească, de obicei, cei care nu câștigă pierd conducerea”.

Apoi, Mircea Geoană a spus că nu crede că românii și-ar dori președinte „un novice care învață la locul de muncă”, ci pe cineva cu experiență.

„Pentru mine, viitorul prim-ministru, dar și viitorul cabinet – m-am uitat cu foarte multă atenție la competențele lor, să știe o limb pe străină, să aibă habar de economie, să aibă habar de administrație, să nu facă parte din clanuri de toate felurile – deci, pentru mine nu va fi o problemă de a desemna un premier, o doamnă sau un domn. Dar eu voi fi intransigent nu doar la selectarea persoanei, dar și foarte atent la ceea ce au promis în campanie și în programul de guvernare. Niciun președinte până acuma nu s-a dus și nu i-a atras la răspundere, le-a bătut obrazul”, a mai declarat Mircea Geoană.

Fostul secretar general adjunct al NATO a fost întrebat apoi dacă va propune premierul din partidul care va fi pe primul loc după alegerile prezidențiale.

„Constituția României nu obligă președintele să ofere prima șansă primului partid, cu excepția momentului în care un partid câștigă peste 50%. Deci președintele are discreția, are libertatea să aleagă cum consideră domnia sa persoana și, eventual, combinația de partide și majoritatea pe care o fac”, a mai adăugat Geoană.

                                                                                                                  Adina Bucur