România a înregistrat anul trecut un deficit de 53 de milioane de euro în schimburile comerciale de produse agroalimentare cu Statele Unite ale Americii, iar acest decalaj ar putea fi redus prin exporturile românești de carne deporc, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu.
Acesta s-a întâlnit joi la București cu Michael Scuse, Secretar Adjunct al Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii – USDA Washington.
Principalele concluzii ale întâlnirii:
- Valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale României către SUA în anul 2015 a fost de 22,9 mil. euro, în timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, înregistrându-se un deficit de 53 mil. euro.
- Comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), în timp ce exporturile către această destinaţie au avansat cu doar 1,97%, determinând o creştere de 3,7 ori a deficitului comercial.
- În 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% în cadrul comerţului exterior agroalimentar total al României și de 3,1% raportat la schimburile cu ţările terțe Uniunii Europene.
- România cere finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a cărnii şi produselor din carne romanești pe piața SUA, care implică de fapt restabilirea echivalenţei sistemului de inspecție a cărnii din România cu cel al FSIS, din SUA. România ar putea exporta pe această piaţă carne de porc.
- ”Sperăm ca pe viitor, aspectele tehnice să fie îndeplinite şi carnea noastră de porc să ajungă pe mesele consumatorilor americani”, a declarat Irimescu.
- România propune colaborarea în domeniul cercetării ştiinţifice pentru protecția solului, agricultura ecologică, zootehnie, producția de semințe, irigații, managementul fermei.
V.B.