Banala tabletă de paracetamol, unul dintre cele mai folosite analgezice, luată în exces, într-o perioadă scurtă de timp, poate duce la deces accidental.
Substanța pe care o conține și paracetamolul, ca și alte medicamente de același gen, cea care ameliorează durerile (de spate, dinți, de cap, de stomac) este extrem de periculoasă dacă se ia o doză mai mare decât cea recomandată.
Potrivit specialiştilor britanici, riscul este mai mare cu cât persoana care ia paracetamol are probleme cu ficatul, supradoza devenind, în aceste cazuri, fatală. Studiile arată că un adult din Marea Britanie ia în jur de 300 de analgezice pe an pentru a-și trata diferite dureri.
Soluția unei medicații corecte este ca substanța activă pe care o conțin analgezicele, să nu depășească 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g. Și chiar dacă efectul nociv nu se vede imediat, doza în exces poate cauza pe termen mai lung efecte nocive, avertizează specialiștii. Medicii au făcut și lista cu substanțele active din analgezice, fiecare cu efectele ei nocive, de care trebuie să ținem seama atunci când ne tratăm.
Paracetamolul reduce durerea şi inflamaţiile. Pastila este blândă cu stomacul şi nu duce la apariţia ulcerelor sau a sângerărilor stomacale, așa că poate fi luat și pe stomacul gol. Luat în doze mai mari însă, tratamentul duce la apariţia leziunilor hepatice, care pot fi fatale.
Ibuprofen este substanța care acţionează prin blocarea unor alte substanțe din organism, responsabile cu apariţia durerii, astfel că poate scădea temperatura sau inflamațiile apărute în corp. Cel mai des folosită este în cazurile durerilor musculare, de cap, dentare sau de artrită. Specialiştii spun că tratamentul, chiar și în dozele recomandate, poate duce la apariţia indigestiei şi a stării de greaţă, mai ales dacă este luat pe stomacul gol. Pentru a evita apariţia unei supradoze, specialiștii recomandă să nu depăşim doza de 400 de miligrame pe zi.
Codeina este un medicament derivat din opiu şi face parte din aceeași familie cu morfina şi heroina, așadar este mai periculos. Nouă comprimate reprezintă echivalentul unei doze de morfină. Tratamentul are efectul de a reduce durerea dentară mai accentuată, sau durerile de spate, dar efectul este unul de scurtă durată şi poate provoca dependenţă. Folosit pe termen lung, medicamentul duce la apariţia migrenelor şi a constipaţiilor. Pentru a preveni supradoza este indicat să nu depăşim doza de 240 de miligrame pe zi.