4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:40
No menu items!

Ce NU mai au voie să facă recuperatorii de datorii

spot_img

Recuperatorii de datorii nu mai au voie să-i hărțuiască pe cei care nu și-au achitat ratele la timp, sau să-i amenințe cu executare silită.

Românii care au de plătit restanțe preluate de firmele de recuperare nu vor mai fi sunați în afara orelor de program normale, sau duminica, și nu vor mai fi asaltați de amenințările cu executarea silită, conform noului set de reguli adoptat de firmele de profil. Recuperatorii promit chiar că scrisorile pe care le vor trimite datornicilor vor conține toate detaliile cu privire la dobânzile și penalitățile aplicate restului de plată.

Cele mai mari firme de creanțe, care însumează peste 3.000 de recuperatori de credite și-au făcut propiul set de reguli, în urma proceselor civile intentate de datornicii care se simțeau hărțuiți. În România nu există deocamdată o lege care să impună limitele recuperărilor de creanțe, astfel încât datornicii să nu fie abuzați.

Au fost stabilite, astfel, și orele în care datornicul poate fi contactat direct, prin telefon, dar în niciun caz prin intermediul familiei sau rudelor, așa cum s-a întâmplat până acum în unele cazuri. Recuperatorii au voie să bată la ușa celor care au rate neplătite doar în timpul orelor de program, nu seara sau duminica. Abia apoi vor fi trimise hartiile care conțin detaliile privind penalitățile și dobânzile aplicate. Recuperatorii spun că dacă aceste metode nu dau roade, vor apela mai des la instanță, unde vor cere și despăgubiri pentru firma lor.

În acest moment, peste 700.000 de români au restanțe la plata creditelor, o treime fiind dosarele trimise de bănci firmelor de recuperare a datoriilor. Restul dosarelor se referă la datornicii la companiile de utilități sau societăți comerciale cu care au avut un contract încheiat legal.