Marius Iacob, Marius Bulancea și Oana Hăineală sunt cele mai importante trei nume vehiculate, în acest moment, ca variante pentru înlocuirea Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA. Lucrurile nu sunt bătute în cuie însă și pot apărea surprize.
Curtea Constituțională a constatat, prin publicarea motivării deciziei de constatare a conflictului între puterile statului, în urma refuzului președintelui Klaus Iohannis de a o demite pe șefa DNA, că „Epoca Kovesi” s-a terminat.
Din acest moment se deschide o discuție foarte importantă despre ce se dorește pe viitor de la Direcția Națională Anticorupție ca instituție, mai exact dacă DNA va rămâne un fel de ”baston” cu ajutorul căruia vor fi ”pocniți” toți cei care nu ascultă de un Sistem aflat la putere într-un moment și ocoliți alții, sau dacă DNA va reveni spre o instituție orientată să pedepsească marea corupție.
În mandatul Laurei Codruța Kovesi, în ciuda unui PR agresiv, DNA-ul a lucrat mai mult cantitativ și nu calitativ, șefa DNA fiind amatoare să se laude în bilanțuri cu multe dosare deschise. Acum, de ceva timp, încep să curgă public sentințele de achitare a celor cercetați în mandatul Kovesi în dosare mari de corupție. Perioada Kovesi la DNA a mai fost marcată de o premieră: a fost prima de la apariția instituției când procurorii din DNA și-au făcut dosare între ei. Mai exact, procurori apropiați de Kovesi deschideau dosare penale pentru presupuse fapte penale unor alți procurori din DNA care nu se aflau în grațiile șefei DNA.
Doi apropiați lui Kovesi își doresc scaunul de șef
Printre cei care aspiră la scaunul de procuror șef al DNA sunt chiar doi dintre cei mai apropiați colaboratori ai Laurei Codruța Kovesi, este vorba de prim adjunctul Marius Iacob și de șeful Secției a II-a din DNA, Marius Bulancea, au confirmat pentru Sursa Zilei mai multe surse judiciare.
Conform surselor noastre, Marius Iacob, nu știm dacă de capul lui sau cu acceptul lui Kovesi, încearcă de câteva luni bune să-și facă lobby printre cei aflați acum la putere pentru a prelua conducerea DNA după Laura Codruța Kovesi.
Un alt nume promovat cam de nicăeri așa pentru a ocupa postul de șef al DNA este Marius Bulancea, actualul șef al Secției a II-a, întâmplător și procurorul care a făcut dosarul în urma căruia Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Prezentat ca fiind un personaj echilibrat spre deosebire de alți colaboratori ai lui Kovesi, Marius Bulancea a fost și este însă unul din cei mai loiali și vechi apropiați ai actualei șefe a DNA. Kovesi l-a adus pe Marius Bulancea de la Iași încă de pe vremea când ea era Procuror General al României, Bulancea fiindu-i în acel moment consilier.
Călin Nistor și Laura Oprean ar putea fi surprizele
Alte nume care nu pot fi eliminate de tot din cursa pentru șefia DNA sunt cele ale actualului adjunct al lui Kovesi, Călin Nistor. Procurorul Nistor este vechi în DNA, din perioada lui Daniel Morar, fiind perceput ca un personaj relativ echilibrat.
O altă surpriză care ar putea fi propulsată la conducerea DNA ar putea fi Laura Oprean, în prezent adjunctă al Procurorului General Augustin Lazăr. Oprean provine de la Cluj și a condus interimar DNA după ce lui Daniel Morar i-au expirat mandatele la conducerea Anticorupției.
Oana Schmidt-Hăineală, cel mai greu concurent din exterior
Din informațiile deținute de Sursa Zilei, unul dintre cei mai importanți aspiranți la șefia Direcției Naționale Anticorupție este Oana Schmidt-Hăineală care în prezent lucrează în Ministerul Justiției, în subordinea lui Toader Tudorel. Hăineală este un personaj extrem de influent în sistemul de justiție din ultimii 10 ani având funcții importante în regimul Traian Băsescu.
Conform acelorași surse, dacă Hăineală nu va ajunge personal la șefia DNA, opinia Oanei Hăineală va conta în stabilirea noului șef al Direcției Naționale Anticorupție.
Un alt nume vehiculat, dar mai în plan secund în ultima perioadă, ar fi cel al procurorului Viorel Cerbu, fost procuror DNA în prezent procuror șef în DIICOT la combaterea traficului de droguri.
După ce pentru conducerea DIICOT ministrul Toader Tudorel a preferat să aducă un suflu nou și să-l propună pe fost procuror șef de la Parchetul Tribunalului Bacău, Felix Bănilă, este de așteptat ca și la DNA ministrul să vină cu un nume din exteriorul instituției, doar că aici jocurile vor fi mai complicate.
Cristi Ciuperca