1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:36
No menu items!

Ce medicamente te pot ajuta să renunți la băutură

spot_img

Medicația corespunzătoare, în paralel cu terapia, pot trata consumul abuziv de alcool

 

alcool 

Conform unui nou studiu publicat în data de 14 mai, în Journal of American Medical Association, unele medicamente pot ajuta la scăderea dorinței de a bea alcool, însă cercetătorii susțin că acestea sunt rareori prescrise, potrivit cbsnews.com.

Acamprosat (Campral) și naltrexonă (Revia), în paralel cu sprijin din partea unor grupuri, cum ar fi Alcoolicii Anonimi (AA) sau/și consiliere psihologică, pot fi instrumente utile pentru a ajuta oamenii să stea departe de alcool, susțin autorii raportului.

„Majoritatea persoanelor cu tulburări de consum de alcool nu primesc niciun tratament și doar aproximativ 10 la sută primesc un medicament, ca parte a tratamentului lor”, a declarat cercetătorul Dr. Daniel Jonas, profesor asistent de medicină la Universitatea din Carolina de Nord, la Chapel Hill.

Alte două medicamente, nalmefene (Selincro) și topiramat (Topamax), pot ajuta pacieții să nu mai bea, a adăugat cercetătorul. Nalmefene este aprobat pentru ameliorarea durerii și topiramat, pentru prevenirea crizelor.

Unul din motivele pentru care aceste medicamente nu sunt folosite atât de mult este faptul că medicii nu sunt siguri că există medicamente care într-adevăr funcționează, a declarat Jonas. „Dar avem tratamente care au efect și ar trebui să le folosim mai mult decât o facem în prezent”, a precizat Jonas, care a subliniat că aceste medicamente ar trebui utilizate în tandem cu alte tratamente.

„Nu știm dacă acestea ar trebui utilizate singure. Ele sunt întotdeauna studiate în același timp cu o intervenție psihologică, fie că este vorba de AA sau terapii cognitiv comportamentale. Toată lumea ar trebui să parcurgă unul dintre acele lucruri și apoi să completeze cu medicamente „, a spus el.

Echipa lui Jonas a analizat 122 de studii care au evaluat acamprosat, naltrexona sau ambele. Cercetătorii au calculat apoi numărul de persoane care ar trebui să fie tratate cu un medicament pentru a vedea beneficiul la un singur pacient.

Rezultatul a arătat că 12 pacienți ar trebui să primească acamprosat pentru a se vedea un beneficiu de la un medicament la un singur pacient. Pentru naltrexonă, ar fi necesari 20 de pacienți.

Nu au existat studii cap-la-cap care să arate că un medicament este mai eficient decât celălalt, a declarat Jonas.

 În ceea ce privește naltrexona, cercetătorii au identificat o asociere cu reducerea numărului de zile de consum abuziv de alcool.

Alcoolismul poate cauza leziuni ficatului, creierului și altor organe și poate de asemenea, crește șansele de a muri de trei ori mai devreme, au concluzionat cercetătorii.

 

C.A.