11.1 C
București
luni, 4 noiembrie 2024 - 20:09
No menu items!

Ce măsuri iau autoritățile române în localitățile aflate la doi pași de război. Deciziile CNSU

spot_img

În urma atacurile repetate ale rușilor în Ucraina, tot mai aproape de granița României, dar mai ales după ce bucăți dintr-o dronă au fost descoperite pe teritoriul țării noastre, autoritățile române au decis să ia măsuri în localitățile aflate la doi pași de războiul care a început în urmă cu mai bine de un an și jumătate.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, ieri, o Hotărâre prin care se implementează măsuri pentru avertizarea cetățenilor români aflați în zona de graniță cu Ucraina.

Hotarârea ține cont de evenimentele recente înregistrate și de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente și repetate asupra porturilor ucrainene Reni si Ismail, aflate în imediata apropiere a granițelor cu România.

„Se abilitează Ministerul Apărării Naționale să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației”, se arată în hotărâre.

Conform acesteia, comitetele județene pentru situații de urgență dispun măsuri pentru informarea populației, identificarea spațiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire și asigurarea permanenței la sediile autorităților publice locale locurile de acționare a mijloacelor de alarmare.

De asemenea, inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care sunt stabilite astfel de zone asigură informarea populației cu privire la modul de comportare și acțiune, verificarea și eliberarea tuturor spațiilor cu destinație de adăposturi publice, precum identificarea altor spații ce pot fi folosite pentru protecția populației.

Hotărârea precizează că MApN va edifica spații de protecție a populației la nivelul localităților Plauru și Ceatalchioi, precum și la nivelul altor localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență.

„În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naționale notifică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zona specifică potențial a fi afectată.

În zonele comunicate conform alin. 1, se abilitează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să emită mesaje de avertizare și alarmare a populației prin sistemul Ro-Alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale.

În zonele fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situații de urgență dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare”, se mai arată în hotărâre.

                                                                                                                   Adina Silav