10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 15:44
No menu items!

Ce magistrat îi va judeca pe Rușanu și inculpații din dosarul ASF

spot_img

Dan Radu Rusanu 1_SZ

Dan Radu Rușanu, soția fostului ministru Daniel Chițoiu, omul de afaceri Ilie Carabulea și alți 9 inculpați din dosarulASF vor fi judecați la Curtea de Apel, de magistratul Alina Moșneag, renumită pentru pedepsele aspre pe care le dă în dosare. DNA susține, în rechizitoriul prin care i-a trimis în judecată pe inculpații din dosar, că în 2012, când S.C. CARPATICA ASIG S.A. avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro. Începând cu 2013, omul de afaceri Ilie Carabulea și-a promovat omul de încredere, pe fostul său director Marian Mârzac, la ASF, în poziția de membru neexecutiv în cadrul conducerii. Mârzac a făcut toate demersurile pentru protecția firmei lui Carabulea, pentru a evita suspendarea acesteia de pe piața asigurărilor, până la remedierea deficiențelor. Intermediarul celor doi a fost Radu Mustățea, membru în CA-ul Carpatica și fost director al firmei ASTRA, a lui Dan Grigore Adamescu.

Gruparea respectivă a fost sprijinită de Ruşanu Radu Dan, preşedintele ASF, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpaţii Călin Georgel, Chiţoiu Laura Elena și Moldoveanu Corneliu Silviu și Odobescu Dan. La rândul lor, inculpații Crudu Ina-Ana, Rusu Elena, angajaţi la S.C. CARPATICA ASIG S.A., precum şi Vinereanu Ioan Dacian au aderat sau au sprijinit gruparea infracţională constituită. Constituirea grupului infracţional organizat şi funcţionarea lui s-a făcut, în timp, fiecare membru având atribuţii specifice, bine determinate şi specializate, în raport de problemele financiare întâmpinare de S.C. CARPATICA ASIG S.A.

comunicat DNA

Procurorii mai susțin că pentru serviciile sale, Marian Mârzac a primit de la Carabulea un autoturism de lux, pe care l-a plătit în 40 de rate subevaluate, dar și o „primă” de aproape 40.000 de lei.

Rolul protector al lui Mîrzac Marian a constat în tergiversarea luării unor decizii de către conducerea ASF privind dispunerea unor controale asupra activităţii S.C. CARPATICA ASIG S.A., prin divulgarea tematicii şi a datei controalelor inopinate, prin influenţarea membrilor organismului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară cu privire la aprobarea concluziilor potenţialului control, precum şi prin orice altă modalitate prin care inculpatul Mîrzac Marian, în baza raporturilor colegiale sau de subordonare care existau între acesta şi funcţionarii ASF ar fi putut favoriza, pe căi ilicite, activitatea S.C. CARPATICA ASIG S.A.

comunicat DNA

Anchetatorii spun, de asemenea, că Marian Mârzac a intervenit pe lângă Laura Elena Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, pentru ca aceasta să promoveze, fără respectarea legilor, autorizarea ocupării funcției de director general al Carpatica, de către Ina Crudu, tot un fost director de la ASTRA Asigurări.

Inculpata Chiţoiu Laura Elena a convenit cu inculpatul MÎRZAC MARIAN ca înainte de încheierea evaluării Inei Crudu, Marian Mârzac să intre „întâmplător” în biroul unde era întrunită comisia, iar prin prezenţa sa să contribuie suplimentar, ca factor de presiune, pentru luarea unei decizii favorabile în ceea ce o priveşte pe Crudu Ina-Ana.

comunicat DNA

Procurorii anticorupție susțin că Dan Radu Rușanu a exercitat presiuni, în calitate de președinte ASF, asupra mai multor societăți de asigurări, pentru a-l impune pe Marian Mârzac la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.). Asociaţia administrează fondul la care contribuie toate societățile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde, valoarea fondului fiind, la acest moment, de aproximativ 15 milioane de euro. DNA mai spune că după demararea cercetărilor, Rușanu a impus, prin Direcția Resurse Umane a ASF ca toți angajații să semneze angajamente de confidențialitate cu privire la instituție, astfel încât informațiile să nu ajungă la procurori.

Alte posibile fapte care au rezultat din anchetă au fost disjunse în cauze separate, tot la DNA.

S.M.