Președintele Klaus Iohannis le-a propus românilor din diaspora un parteneriat pentru transformarea României într-un stat prosper și puternic, pentru că nu le poate cere să revină în ţară, deoarece puţini dintre ei au asemenea planuri.
Preşedintele Klaus Iohannis a organizat, marţi, la Cotroceni, dezbaterea „Diaspora românească — vector de dezvoltare”.
Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare, însă, putem să vedem și oportunitatea oferită de prezența unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea și modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat. Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toți românii, din interiorul și din afara granițelor.
K. Iohannis, preşedintele României
Şeful statului a adăugat că un nou cadru, în care atenția față de diaspora să devină o prioritate națională, va trebui transpus în politici publice, programe și proiecte. Astfel, consideră preşedintele, numărul românilor care se va întoarce în țară va crește pe măsură ce abordarea statului se va schimba în cazul lor.
Iohannis a mai propus gândirea unor modalități în care specialiștii români din străinătate pot fi puși în contact cu cei rămași în țară, pentru conectarea proiectelor antreprenoriale sau de cercetare, prin care se poate facilita accesul la resurse și crea punți de legătură cu instituțiile publice. Banii trimiși anual acasă, potrivit președintelui, fac din românii de peste hotare un „adevărat investitor și generează o parte importantă din creșterea economică”.
Preşedintele a anunțat că Guvernul va propune o foaie de parcurs care să reflecte importanța strategică acordată diasporei și a remarcat „atenția purtată” informării cetățenilor despre votul prin corespondență.
M. N.