Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, se va afla, în perioada 25-26 septembrie, Bruxelles, unde va avea întrevederi cu reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul european, precum Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană și Grupul Partidului Popular European.
În cadrul convorbirilor, prim-ministrul va discuta aspecte prioritare de pe agenda europeană, în perspectiva deținerii Președinției Consiliului UE de către România și reafirmarea disponibilității României de a contribui în mod activ la procesul de reflecție asupra viitorului Europei.
În același timp, vor fi pregătite dezbaterile din Parlamentul european, unde, în perioada 1-4 octombrie, se va discuta despre situația României în contextul în care mai mulţi oficiali europeni au plasat România în rândul ţărilor cu probleme legate de iliberalism.
Tot marți, sosește la Bruxelles și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care, potrivit unor surse politice, va discuta cu liberalii din grupul ALDE, pe aceeași temă, respectiv desbaterea și rezoluția din PE. Aceleași surse au precizat că Tăriceanu va aborda, în cadrul aceleiași teme de discuție problema protocolaelor și abuzurilor din justiție, precum și mitingul din 10 august.
În această după-amiază, sosesc la Bruxelles și ministrul justiției, Tudorel Toader, și ministrul pentru afaceri europene, Victor Negrescu.
Aceleași surse politice ne-au dezvăluit că reprezentanții opoziției din România la Bruxelles și Strasbourg, cu largul concurs al Palatului Cotroceni, pun presiuni în Parlamentul european pentru a devansa momentul adoptării Rezoluției, chiar în prima sesiune plenară, din perioada 1-4 octombrie, când este invitată Viorica Dăncilă, nu la momentul la care era programată, în 23-25 octombrie, când ar trebui să ia cuvântul și Klaus Iohannis despre viitorul Europei. Scopul este ca președintele României să susțină discursul după pledoaria Vioricăi Dăncilă și adoptarea Rezoluției, astfel încât aceasta să fi fost adoptată deja. În acest context, este important de menționat că adoptarea Rezoluției va fi făcut cu larga majoritate a Grupurilor Verzilor și Popularilor Europeni, care, după cum se știe, va vota contra grupurilor S&D și ALDE, implicit contra României.
Emanuel Stan